Οι Αργεντινοί σώθηκαν, διότι ξεσηκώθηκαν!

14
Του Χουάν Ραμόν Ρότσα

Παρατηρώ ανθρώπους που εκτονώνονται βρίζοντας για ασήμαντη αφορμή τον γείτονα, ή τον διπλανό οδηγό στα φανάρια. Δεν ξέρω αν φταίνε τα δελτία ειδήσεων, που ισχυρίζονται διαρκώς πως «δεν γίνεται αλλιώς». Ξέρω όμως ότι κάθε κοινωνία που βιώνει τέτοια περιπέτεια χρειάζεται ελπίδα κι αυτή δεν τη βρίσκεις στη μοιρολατρία...
Ούτε στην έχθρα προς το διπλανό.
Άκουσα το τελευταίο διάστημα, στην Ελλάδα, αναφορές στη μεγάλη κρίση που βασάνισε την Αργεντινή, πριν από μια δεκαετία. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές.

Ο κόσμος στην Αργεντινή ακόμη αποφεύγει να προφέρει το όνομα του Μένεμ, που κυβέρνησε στη δεκαετία του ΄90. Ο Μένεμ υποσχέθηκε ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Η πολιτική του έκανε το αντίθετο, διαλύοντας και τη μεσαία τάξη, όπως και την οικονομία. Καταστροφικές αποδείχθηκαν οι συνεχείς ιδιωτικοποιήσεις κι οι «συνταγές» του ΔΝΤ, τις οποίες εφήρμοζε πιστά ο Μένεμ. Καταστροφική αποδείχθηκε και η ισοτιμία «ένα προς ένα» του νομίσματος, του πέσο, με το δολάριο (1991).

Όλα αυτά οδήγησαν στη χρεοκοπία του κράτους, αλλά η κοινωνία είχε χρεοκοπήσει νωρίτερα. Ο κόσμος εξεγέρθηκε το Δεκέμβριο του 2001 κι ανέτρεψε τέσσερις προέδρους σε 13 ημέρες! Μάλιστα ο ένας, ο Ντε Λα Ρούα, αυτός που έφυγε με ελικόπτερο από την ταράτσα του προεδρικού μεγάρου, δικάζεται το Νοέμβριο. Αυτό είναι μια δικαίωση για τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη δικαίωση, όμως, ήταν τα αποτελέσματα της εξέγερσης, χάρη στην οποία η Αργενινή - με πρόεδρο, πλέον τον Κίρσνερ- μπήκε σε ένα διαφορετικό δρόμο και συνήλθε, οικονομικά και κοινωνικά. Είπε «ως εδώ» στο ΔΝΤ και τους δανειστές. Και σώθηκε.

Οι ιδιοσυγκρασίες Ελλήνων και Αργεντινών μοιάζουν. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι οι Έλληνες ακόμη δεν αντιδρούν, αν και τα μέτρα που επιβάλλονται εδώ είναι ακόμη σκληρότερα! Βλέπω, επίσης, μεγαλύτερη ανεργία στην Ελλάδα. Παρατηρώ κάτι ακόμη: Εδώ δεν γίνεται ουσιαστική συζήτηση για τις αιτίες της κρίσης. Ούτε για το πως θα έλθει ανάπτυξη, σε μια «ξεζουμισμένη» χώρα.

Παρατηρώ ανθρώπους που εκτονώνονται βρίζοντας για ασήμαντη αφορμή τον γείτονα, ή τον διπλανό οδηγό στα φανάρια. Δεν ξέρω αν φταίνε τα δελτία ειδήσεων, που ισχυρίζονται διαρκώς πως «δεν γίνεται αλλιώς». Ξέρω όμως ότι κάθε κοινωνία που βιώνει τέτοια περιπέτεια χρειάζεται ελπίδα κι αυτή δεν τη βρίσκεις στη μοιρολατρία. Ούτε στην έχθρα προς το διπλανό.

Χθες η Αργεντινή. Σήμερα η Ελλάδα. Αύριο ίσως κι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Αν δεις σημεία στο χάρτη, είναι απομακρυσμένα μεταξύ τους. Αν ζήσεις όμως την αγωνία εκείνου που μπορεί να χάσει τα πάντα, σε ένα βράδυ, εξ αιτίας μιας κυβερνητικής απόφασης, καταλαβαίνεις πόσο κοντά είμαστε όλοι!


* Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα είναι προπονητής ποδοσφαίρου

Πηγή: «Εργασία -Τώρα»,

Δημοσίευση σχολίου

14Σχόλια
  1. Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΛ, ΤΗΣ Χ.Α, ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΤΟΥ ΚΚΕ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΟΡΦΗ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΗ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ; ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ. ΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ !

    ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΒΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ, ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ, ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΥΜΕΝΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ.

    ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΟΥΛΕΨΕΙ. ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.ΚΛΕΙΣΤΑ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ <>, ΘΑ ΦΤΑΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΦΡΑΣΗ <>!ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΞΕΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ(ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ,) ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΕΣ ΚΑΙ ΒΟΛΕΨΑΚΗΔΕΣ.ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ!!ΚΑΤΑΚΑΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΣΟΥ ΕΜΕΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέρκελ go home!

    Η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα. Σαν δεν ντρέπεται!
    Τι έρχεται να κάνει;
    Όλοι στο Σύνταγμα να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην παρουσία της εκπροσώπου του διεθνούς κεφαλαίου στην χώρα του Μίκη, του Σπίθα,
    της Αλέκας, του Αλέξη, του Άρη.

    * Δεν θέλουμε τις πολιτικές τους λύσεις.
    * Δεν τους θέλουμε στην πόλη μας.

    * Ζήτω η διεθνής απομόνωση.
    * Ζήτω η Λαϊκή Δημοκρατία της Ελλάδας.

    Αδιανόητο! Ένας ηγέτης ξένης χώρας έρχεται στην Αθήνα και εμείς θα διαδηλώσουμε κατά της παρουσίας του. Δηλαδή, τι θέλουν;
    Να μην επισκέπτονται την Αθήνα ξένοι ηγέτες;
    Ποιοί τους είναι αρεστοί;

    Να κάνουμε έναν κατάλογο για να ξέρουμε ποιόν να καλούμε και ποιόν όχι.
    Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι σε μία τέτοια περίπτωση ο κατάλογος θα περιοριστεί σε ονόματα όπως του κ. Τσάβες........... Αϊ ΣΙΧΤΙΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να μας συγχωρούν, αλλά υπάρχουν κι Έλληνες που δεν θέλουμε την Ελλάδα στο περιθώριο του τρίτου κόσμου...Έχουμε αυτό το δικαίωμα;

    Διαδηλώσεις κατά του Κλίντον στο παρελθόν, κατά της Μέρκελ τώρα.

    Αλήθεια, αν ζούσαν στην άλλοτε ισχυρή Σοβιετία, θα μπορούσαν να διαδηλώσουν σε μία ανάλογη περίπτωση !!!

    Θα πείτε ότι οι διαδηλώσεις δεν είχαν θέση σε μία χώρα που την εξουσία την είχε ο λαός. Ότι δεν μπορούσε ο λαός να διαδηλώνει κατά του λαού και ότι οι διαδηλωτές σε εκείνη την περίπτωση ήταν προβοκάτορες.

    Ενώ εδώ, ε; ,
    Η εξουσία ανήκει στα μονοπώλια και η Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα για να κρατήσει την Ελλάδα στο μπλοκ των καπιταλιστικών κρατών.

    Κι έπειτα αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο οι άλλοι μας βλέπουν ως εξωγήινους. ~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εδώ τα συμφέροντα δεν θα αφήσουν ποτέ το λαό να σηκώσει κεφάλι.Προτιμούν να του το κόβουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΕΡΚΕΛ: ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    18:20 12/6/2012 - Πηγή: Matrix24

    Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται με περίσσεια αυστηρότητα προς παραδειγματισμό των υπόλοιπων μελών της ευρωζώνης, παραδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

    Σχολιάζοντας τις επερχόμενες εκλογές, η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι η επιβολή λιτότητας στην Ελλάδα είναι «αναγκαία για να αποτελεί το παράδειγμα για όλη την ευρωζώνη». Πρόσθεσε ότι το ερώτημα δεν είναι αν το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει επιτυχία ή όχι, αλλά «μάλλον αν οι υποχρεώσεις στη μελλοντική Ευρώπη θα τηρούνται ή όχι».

    Η Α. Μέρκελ
    αναφέρθηκε και στη διάσωση των ισπανικών τραπεζών, επιβεβαιώνοντας εό της ουσίας ότι το δάνειο θα συνοδεύεται από… Μνημόνιο light. «Θα υπάρξουν φυσικά όροι για την Ισπανία θα απαιτηθεί μια αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα ώστε (σ.σ. οι ισπανικές τράπεζες) να μπουν σε μια βιώσιμη οδό», δήλωσε και διευκρίνισε: «Οι όροι θα είναι διαφορετικοί, απ εκείνους που επιβλήθηκαν σε ένα ολόκληρο κράτος, το σύνολο του μακροοικονομικού προγράμματος του οποίου τίθεται σε διάσωση».

    Διαβάστε ακόμη:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν το χωρά ανθρώπινος νους.
    Η ηγέτιδα της Γερμανίας δήλωσε ότι έρχεται στην Αθήνα και αμέσως βγήκαν οι επαναστάτες να δηλώσουν ότι η Μέρκελ είναι ανεπιθύμητη.

    Η απόλυτη παράνοια στα καλύτερά της.

    Κατά τα λοιπά όσοι υπέγραψαν το μνημόνιο είναι προδότες και οι φίλοι του κ. Καμένου και του κ. Μιχαλολιάκου ονειρεύονται κρεμάλες στο Σύνταγμα.
    Κατά πως λένε δεν υπάρχει χρέος αν δεν το αναγνωρίσουμε.
    Ακόμη καλύτερο είναι το άλλο,
    ότι την Ελλάδα την χρεοκόπησαν επίτηδες.

    Η ιστορία των 650 δισεκατομμυρίων ανοησιών απέδειξε ότι ένας ολόκληρος λαός προτιμά τις φαντασιώσεις από την αλήθεια.

    Του είναι πιο εύκολο να ονειρεύεται τον ερχομό ενός Μεσσία από το να συζητήσει την ουσία του προβλήματος. Κι ακριβώς αυτή η εσωστρέφεια τον έχει απομακρύνει από την πραγματικότητα και τον έχει κάνει αγενή και αυτοκαταστροφικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακόμη κι αν κάποιος διαφωνεί κάθετα και οριζόντια με την κυρία Μέρκελ, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στη χώρα μας θα είναι φιλοξενούμενη.

    Επιπλέον, ας μας πει κάποιος τι κακό μπορεί να μας κάνει η κυρία Μέρκελ.
    Σίγουρα όχι περισσότερο απ’ όσο κάνουμε εμείς στον εαυτό μας.

    Μέρκελ go home!
    Ή αλλιώς, μην προσπαθείτε για μία χώρα που οι κάτοικοί της έχουν αποφασίσει να την οδηγήσουν στην χρεοκοπία....Είναι χαμένος χρόνος.

    Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσουμε στην Ευρώπη;
    Ποιοι είμαστε αυτοί που θέλουμε να το περάσουμε;
    Ο κ. Φωτόπουλος και η παρέα του;

    Ε, λοιπόν, όχι!
    Δεν είναι αυτοί οι κύριοι που εκπροσωπούν τον λαό αυτής της χώρας.

    Υπάρχουμε και εμείς που ονειρευόμαστε ένα διαφορετικό μέλλον για την Ελλάδα και είμαστε περισσότεροι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΛΥΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

    Να μετονομαστεί η Ελλάδα σε ……Παναθηναϊκό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Υ.Σ.: Γιατί οι ηλίθιοι γράφουν μα κεφαλαία;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ________________________________________
    Έτσι!
    Φτάνει το σπάσιμο... KAI το κάψιμο..

    Η Αστυνομία απαγορεύει τις αυριανές διαδηλώσεις!

    Tι λέει σε ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ!
    Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Αθήνας με απόφασή του απαγορεύει τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας!

    Η απόφαση της Αστυνομίας.
    «Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λογούς δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έλληνες μην δίνετε σημασία στους υμνητές της Μέρκελ, συνεχίζουν την παράδοση των γονιών τους που ήταν γερμανοτσολιάδες, φασίστες,αργότερα ταγματαλήτες και χαφιέδες στη χούντα.
    Αγνοήστε τους! Όλοι στις διαδηλώσεις κατά του νέοφασισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τα πληρωμένα παπαγαλάκια του Σαμαρά πιάσανε δουλειά ξανά βλέπω. Τα μισά σχόλια είναι copy/paste της γνωστής τους μπουρδολογίας.Αλλά καλά κάνουνε, για να βλέπει και ο κόσμος ότι η χούντα των μεγαλολαμογιών που κυβερνά αυτή τη χώρα πληρώνει τα πάντα στα ΜΜΕ φτάνει να μείνει στην εξουσία..
    Φυσικά, για το καλό μας, για να μας "σώσει" βρε κουτά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΕΡΚΕΛΑΚΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ @@@@@@@@@@@@@@ ΘΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΩΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βρωμιαρικα γουρουνια που ζουν στην λάσπη των ΑΕροψεκασμενων έχουμε βαρεθεί να μυρίζουμε.

    Η μπόχα σας προηγείται,
    έρχεται από πριν μπείτε να αφοδευσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου