FT: Τι έγραφε η «εξαφανισμένη» έκθεση της Κομισιόν κατά της Γερμανίας

0
«Στοχευμένη» κριτική στο Βερολίνο ασκεί έκθεση της ΕΕ η οποία αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν τη Δευτέρα και... εξαφανίστηκε από το Διαδίκτυο , έπειτα από 24ώρες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η εν λόγω έκθεση ανέφερε ότι η  δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας έκανε ακόμη πιο βαθιά την κρίση στην Ευρωζώνη και δυσκόλεψε περισσότερο χώρες που .........

βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, πολλοί είναι οι οικονομολόγοι που έχουν υποστηρίξει ότι η ταυτόχρονη λιτότητα που υιοθετείται σχεδόν από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης, ωθεί την Ένωση σε πιο βαθιά ύφεση από ότι είχε προβλεφθεί, πλήττοντας ιδιαίτερα σκληρά την Ελλάδα και άλλες αδύναμες οικονομίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους FT, η νέα έκθεση αιφνιδίασε το Βερολίνο καθώς προερχόταν από το διευθυντήριο οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν!

Συγκεκριμένα, την έκθεση υπογράφει ο βετεράνος οικονομολόγος Jan in ‘t Veld, ο οποίος εκτιμά πως  η Γερμανία είχε «μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο» από ότι πιο αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της κρίσης όπως επίσης και «ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού λόγω της φυγής κεφαλαίων προς τις ασφαλείς τοποθετήσεις».
Ωστόσο, αντί να δαπανήσει για να δώσει ώθηση σε ανάπτυξη που θα μπορούσε να μεταφερθεί και στις χώρες που πλήττονται έντονα από την κρίση, η Γερμανία αποφάσισε να μειώσει τις δαπάνες της, καθιστώντας πιο δύσκολο για Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία να αντιστρέψουν το κλίμα στις δικές τους οικονομίες.

Όπως εκτιμάται, μέσω της ανάπτυξης στο εξωτερικό, οι χώρες που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής θα μπορούσαν να  οδηγηθούν σε ανάπτυξη.

Πάντως, όπως αναφέρεται επίσης στην έκθεση, οι δαπάνες στη Γερμανία και άλλες υγιείς οικονομίες της Ευρωζώνης δεν θα ήταν «η θαυματουργή λύση για τις ελλειμματικές χώρες» και σημειώνεται ότι τα βραχυπρόθεσμα κίνητρα δεν θα έφερναν το είδος της προσαρμογής που πολλές οικονομίες χρειάζονται.

Ωστόσο, η κριτική στο Βερολίνο είναι σαφής και στοχευμένη.

Η εν λόγω έκθεση δημοσιεύθηκε αρχικά τη Δευτέρα, αλλά γρήγορα στη συνέχεια αποσύρθηκε, ωστόσο, είδε τελικά το «φως» της δημοσιότητας μέσα από το Brussels Blog των Financial Times. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευσαν αμέσως να ανακοινώσουν πως η έκθεση θα ξαναδημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, όπως και έγινε.

Ωστόσο, κατά πολλούς, η εξαφάνιση της έκθεσης για μία ημέρα δείχνει ύποπτη δεδομένου του πόσο σκληρά είναι τα συμπεράσματά της.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)