Ο Μ Κεφαλογιάννης, η πρόταση νόμου για το πολιτικό χρήμα και η πρόκληση

Του Πέτρου Τρουπιώτη
Το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων και γενικότερα του πολιτικού χρήματος , ξαναέρχεται στο προσκήνιο, με αρκετά επίσημο αυτή την φορά τρόπο και όχι μέσω συζητήσεων και διαρροών.
 Ο βουλευτής της ΝΔ ,πρώην υπουργός, ο κ Μ Κεφαλογιαννης  κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα πρόταση νομού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής , στην όποια  προτείνονται ρυθμίσεις για όλα όσα αφορούν το φλέγον , εδώ και χρόνια, ζήτημα.
Ένα ζήτημα που πολλοί , για πολλά χρόνια δεν θέλουν να αγγίξουν, αν και γενικώς όλοι κάνουν δηλώσεις και.....ομιλίες περί αυτού.
  Η πρόταση νομού του κ Κεφαλλογιαννη, ο οποίος όπως φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες θα παραιτηθεί από την Βουλή , μια και θα είναι υποψήφιος για το Ευρωκοινοβουλιο,εχει δώδεκα άρθρα και σε αυτά , γίνεται αναφορά σε όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», μαύρο ή μη…
 Αναφέρω μερικά μόνον από τα άρθρα που περιέχει η πρόταση , άρθρα που έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι δεν θα περάσουν τόσο εύκολα από ορισμένα κόμματα άλλα και βουλευτές όλων των κόμματων.
Προβλέπει για παράδειγμα υποχρεωτική ονομαστικοποίηση κάθε πηγής εσόδων των πολιτικών κόμματων , πάνω από 500 ευρω.Μαλιστα όσοι προσφέρουν από αυτό το ποσό και πάνω σε ένα κόμμα, θα πρέπει να το αναφέρουν στην φορολογική τους δήλωση , και θα εκπίπτει από το εισόδημα τους
Ο δανεισμός των κομμάτων από τις τράπεζες, δεν μπορεί να ξεπέρνα το 20% της κρατικής επιχορήγησης και αυτό το ποσό μπορεί να πάει μόνον για την εξόφληση χρέους.
Οι βουλευτές , έχουν ανώτατο όριο ιδιωτικής χρηματοδότησης στην προεκλογική περίοδο τις 3 χιλιάδες ευρώ.
Τα κόμματα πρέπει να διατηρούν βιβλία εφορίας γ κατηγορίας και το 80% των χρημάτων τους να διακινείται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών.
 Όσον άφορα τώρα το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης, υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις, που όχι μόνον μειώνουν το ποσό των τρημάτων που δικαιούνται τα κόμματα , άλλα βάζουν και όρους για το πώς αυτή θα χορηγείται και θα ελέγχεται.
Ενδιαφέρον στην σχετική πρόταση έχει και το κομμάτι του έλεγχου της χρηματοδότησης και της αξιοποίησης της.
 Φεύγει ο έλεγχος από την Βουλή και πηγαίνει σε ανεξάρτητη αρχή  που μετέχουν πρώην πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων Και οι ποινές που προβλέπονται είναι αρκετά υψηλές και απαγορευτικές θα έλεγα για κόμματα και υποψηφίους , μια και φτάνουν ως πρόστιμο για παράδειγμα, το τριπλάσιο της επιχορήγησης που δεν δηλώθηκε ή ξεπέρνα τα νόμιμα όρια.
  Η πρόταση του κ Κεφαλλογιαννη, που φαίνεται ότι θα είναι και η τελευταία του ως εθνικού βουλευτή, μια και άνοιξε φτερά για την ευρωβουλή , παρότι όπως φαίνεται είναι μια συγκροτημένη και άρτια πολίτικα και νομικά επεξεργασμένη και από τον βουλευτή άλλα και από το έμπειρο όπως φαίνεται και «ανοιχτόμυαλο» νομικό του επιτελείο, δύσκολα θα περάσει.
 Και λέω δύσκολα θα περάσει από την Βουλή γιατί δεν είναι μόνον βουλευτές που θα έχουν «ζητήματα» με τις ρυθμίσεις και τις απαγορεύσεις, άλλα και κόμματα που δεν θέλουν κανέναν έλεγχο στα οικονομικά τους.
 Να δω μόνον αν η κυβέρνηση θα τολμήσει να πει ναι και να προχωρήσει στην εξέταση της πρότασης με σκοπό να γίνει νόμος του κράτους.
ptroupiotis@yahoo.gr