BBC: Πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στο Grexit;

0
Στο ερώτημα πόσο κοντά είναι η Ελλάδα στο Grexit, προσπαθεί να απαντήσει δημοσίευμα το BBC σε δημοσίευμά του. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να έλθει σε συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης στις 24 Απριλίου, υπάρχει μια πραγματική πιθανότητα να αθετήσει τις πληρωμές των υποχρεώσεών της, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση να αφήσει το ενιαίο νόμισμα...

Το BBC θέτει έξι ερωτήματα. Στο πρώτο «η Ελλάδα πρόκειται να χρεοκοπήσει;», αναφέρει πως έχουμε ξαναβρεθεί σε αυτό το στάδιο και στο παρελθόν, αλλά υπάρχει τώρα μια αυξημένη πεποίθηση ότι χωρίς μια συμφωνία για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεμείνει από ρευστό. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει 80 εκατ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου, και 200 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ την 1η Μαΐου. Αλλά το μεγαλύτερο ποσό έρχεται στις 12 Μαΐου (760 εκατ. ευρώ) στο ΔΝΤ.

Το δεύτερο ερώτημα κάνει λόγο για το εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει «εν ζωή». Όπως τονίζει, η ελληνική κυβέρνηση με τα βίας τα καταφέρνει, αρνούμενη δημοσιεύματα ότι έχει χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των ταμείων υγείας για να πληρώσει τα χρέη της, παρά το ότι κατέβαλε τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Για ένα λαϊκίστικο αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η άνοδος στην εξουσία μέσα σε ένα κύμα οργής για την λιτότητα, θα είναι δύσκολο να σταματήσει να πληρώνει συντάξεις, και η απόφαση αυτή φαίνεται αναπόφευκτη.

Ο στόχος των συνομιλιών στις 24 Απριλίου, είναι να απελευθερώσει μια δόση των 7,2 δισ. ευρώ. Ακόμη και τότε, μπορεί να χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης αξίας δεκάδων δισ. ευρώ. Αλλά εάν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας αποτύχει να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, τότε δεν θα υπάρξουν νέα κεφάλαια.

Τι θα γίνει σε περίπτωση χρεοκοπίας; Όπως τονίζει το BBC, οι ελληνικές τράπεζες είναι ήδη με υποστήριξη. Εξαρτώνται από τα 74 δισ. ευρώ του ELA. Εάν η κυβέρνηση κηρύξει στάση πληρωμών στα δάνειά της, ρισκάρει να διακοπεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ, η οποία κρατά εν ζωή τόσο τις τράπεζες όσο και την κυβέρνηση.

Δεκάδες δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, και οι καταθέσεις μπορούν να «φύγουν» με ακόμη ταχύτερο ρυθμό. Για να σταματήσει ένα bank run, μπορεί να επιβληθεί μια απαγόρευση των εκταμιεύσεων.

«Αυτό θα σημαίνει Grexit;», είναι το τέταρτο ερώτημα. Το BBC τονίζει ότι το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ είναι τόσο επισφαλές που η βρετανική εταιρεία στοιχημάτων William Hill έχει σταματήσει να δέχεται στοιχήματα για τις πιθανότητες ενός Grexit. Και μια αναγκαστική χρεοκοπία, που θεωρείται ως η χειρότερη δυνατή επιλογή, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός του ευρώ.

«Μια αναγκαστική χρεοκοπία είναι όταν τα ταμεία είναι άδεια, όταν σταματάς να πληρώνεις τους υπαλλήλους και λες, {χρησιμοποιούμε όλους τους πόρους για να πληρώσουμε τους λογαριασμούς των νοσοκομείων}», τονίζει ο Iain Begg του London School of Economics.

Η Ελλάδα θα επέστρεφε στην δραχμή, θα υποστεί άμεση υποτίμηση και υψηλό πληθωρισμό και θα υπήρχε τραπεζική κρίση. Θα κατέληξε ένας παρίας στις διεθνείς αγορές για χρόνια, όπως η Αργεντινή το 2002, προειδοποιεί ο Καθηγητής Begg. Οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ενιαίο νόμισμα αλλά μια αναγκαστική χρεοκοπία πιθανώς θα τους οδηγήσει εκτός, αναφέρει το BBC.

Είναι αναπόφευκτο ένα Grexit; Το BBC απαντά πως θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία στις 24 Απριλίου που να διατηρεί την ροή ευρώ και την σανίδα σωτηρίας στην Αθήνα. Φαίνεται απίθανο αν και για πολλούς παρατηρητές, και οι δύο πλευρές μπλοφάρουν.

Ωστόσο, ακόμη και η αποτυχία να επιτευχθεί μια συμφωνία δεν θα σημαίνει απαραιτήτως υποχρεωτική χρεοκοπία ή Grexit. Ούτε και η αθέτηση πληρωμής επόμενων δόσεων. Για ορισμένους οικονομολόγους, πιθανώς η καλύτερη επιλογή θα ήταν η Ελλάδα να προωθήσει μια «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Αυτό θα σήμαινε πιο χαλαρούς και μακροπρόθεσμους όρους εξυπηρέτησης του χρέους των δανείων της ευρωζώνης. Αλλά θα σήμαινε επίσης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη με αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, για να σταματήσει η εκροή χρημάτων από την Ελλάδα.

Μια ιδέα, που όπως αναφέρθηκε βρίσκεται υπό εξέταση στη Γερμανία, θα είναι η ΕΚΤ να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, με αντάλλαγμα τις αυστηρές εγγυήσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει ένας κίνδυνος μετάδοσης;». Η ΕΕ έχει εργαστεί σκληρά για να απομονώσει τις τραπεζικές δυσκολίες ενός κράτους μέλους από τα υπόλοιπα 27 και η ιδέα πλέον δεν τρομάζει τους εταίρους όπως την Γερμανία. Αλλά το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι8 «παραμένουν οι κίνδυνοι και τα τρωτά σημεία».

Μια χρεοκοπία θα σήμαινε βαθιές απώλειες για την ΕΚΤ, πιθανώς 110 δισ. ευρώ για την έκθεσή της στις τράπεζες και περί τα 20 δισ. ευρώ που αφορούν τα κεφάλαια που δαπάνησε για την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Ως κεντρική τράπεζα, η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να τυπώσει χρήματα για να ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά αυτό θεωρείται «ανάθεμα» στη Γερμανία.

Η μετάδοση στην αγορά είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά υπάρχει επίσης η πιθανότητα πολιτικών συνεπειών. Διάφορες κυβερνήσεις με αντίευρωπαϊκά κινήματα θα παρακολουθούν με νευρικότητα τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)