«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία»: Απόλυτη πλειοψηφία για τους αυτονομιστές

ΚαταλονίαΤην απόλυτη πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο απέσπασαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόσχιση της περιοχής από την Ισπανία, σε βάθος 18μήνου.

Ο κύριος αποσχιστικός συνασπισμός...
Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) κέρδισε 62 έδρες στο 135μελές κοινοβούλιο της Καταλονίας, ενώ το μικρότερο αριστερό κόμμα CUP, που τάσσεται επίσης υπέρ της ανεξαρτησίας, κέρδισε άλλες 10 έδρες, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Μαζί συγκεντρώνουν το 47,33% των ψήφων.

«Οι Καταλανοί ψήφισαν ναι στην ανεξαρτησία», δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας Αρτούρ Μας μετά την καταμέτρηση του 70,78% των ψήφων, απευθυνόμενος σε 2.000 οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Βαρκελώνης. «Κερδίσαμε», πρόσθεσε σε τέσσερις γλώσσες --στα καταλανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά.

Οι δύο αποσχιστικοί συνασπισμοί έχουν δηλώσει ότι θα ανακηρύξουν μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας μέσα σε 18 μήνες, κάτι που η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη λέει πως θα εμποδίσει δικαστικά, αφού το ισπανικό Σύνταγμα δεν το επιτρέπει.