Τσίπρας: «Είπα στο Σόιμπλε θέλετε να πουλήσω την Ακρόπολη; Και έφυγα τρεις φορές. Με έφερε πίσω ο Ολάντ»

Ευθείες βολές κατά Μέρκελ και Σόιμπλε εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στον Σκάι. Συγκεκριμένα, σχετικά με το σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως αυτό ήταν το αποκορύφωμα, ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως επίσπευσε την Προεδρική εκλογή με στόχο την "αριστερή παρένθεση". Αποκορύφωμα αυτής της εξέλιξης ήταν η πρόταση Σόιμπλε....

«Μας προτείνει ο Σόιμπλε να σταματήσει το έλειμμα ρευστότητας αν πάμε σε ένα δημοψήφισμα τον Σεπτέμβρη με δίλημμα ευρώ ή δραχμή. Την επόμενη βδομάδα συνάντησα την κυρία Μέρκελ και την ρώτησα αν τα υιοθετεί αυτά. Απάντησε πως δεν τα υιοθετεί και πως τις αποφάσεις τις παίρνει η καγκελαρία», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν ο Γιάνης Βαρουφάκης "αντιστάθηκε" στην πρόταση αυτή, τόνισε πως δεν θέλει να το συζητήσει επί του παρόντος.

Για τη συμφωνία και τις προθέσεις του Σόιμπλε είπε:

«Ο Σόιμπλε είχε την φαεινή ιδέα να προτείνει την δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το εξωτερικό και στόχο την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τότε κατάλαβα ότι ο Σόιμπλε δεν ήθελε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως έδωσε σκληρή μάχη για 17 ώρες στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που έφεραν τελικά την συμφωνία.

Και συνέχισε ο πρώην πρωθυπουργός: «Τότε είπα πως αν θέλετε την υπογραφή μου για να πουλήσω την Ακρόπολη εγώ φεύγω. Και έφυγα τρεις φορές από το τραπέζι. Και τις τρεις φορές με έφερε πίσω ο Ολάντ. Το είπε και ο Γιούνκερ μετά, πως αν η Ευρώπη δεν διαλύθηκε στις 12 Ιουλίου, τότε περάσαμε τον κίνδυνο».

Για Μέρκελ

"Δεν μετανιώνω το δημοψήφισμα ούτε στιγμή", τόνισε ακολούθως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε να εννοηθεί πως το κλείσιμο των τραπεζών ήταν... αντίποινα στην απόφασή του αυτή.
Αποκάλυψε μάλιστα πως είχε ενημερώσει την Άγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ πως δεν δέχεται τα μέτρα, ενώ όταν τους ανακοίνωσε πως θα εξαγγείλει δημοψήφισμα, η Άγγελα Μέρκελ του είπε: "Εγώ θα λέω πως το ερώτημα είναι για το ευρώ", με την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα να είναι η εξής: "Να λες ό, τι θέλεις αλλά το ερώτημα θα το βάλει το ελληνικό κοινοβούλιο".
Η συζήτηση στην συνέχεια... επέστρεψε στον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον πρώην πρωθυπουργό να μην θέλει και πάλι να σχολιάσει κάτι, ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν του ζητήθηκε η αποπομπή του τότε υπουργού Οικονομικών, απάντησε: "Δεν τόλμησε κανένας να μου το ζητήσει. Αν μου το έλεγαν θα τους έλεγα να κάνουν κουμάντο στα δικά τους. Αλλά είναι γεγονός ότι ο Βαρουφάκης στοχοποιήθηκε".

imerisia.gr