Ο Oμπάμα στέλνει μήνυμα στην Ευρώπη μέσω Τσίπρα

Σε μια Ευρώπη που δονείται από τις προσφυγικές ροές πριν καν προλάβει να συνέλθει από το εξάμηνο ελληνικό δράμα, η Ουάσιγκτον στέλνει το δικό της μήνυμα: Ο Μπαράκ Ομπάμα συναντάται την επόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου με τον πρώτο αριστερό πρωθυπουργό της Ευρώπης, τον Αλέξη Τσίπρα, ανοίγοντας διατλαντικά πλέον την ατζέντα της βαθιάς...
, οικονομικής και ανθρωπιστικής πλέον, ευρωπαϊκής κρίσης.

Οι πύλες του Λευκού Οίκου δεν ανοίγουν ακόμη βεβαίως, η συνάντηση Ομπάμα – Τσίπρα θα είναι ανεπίσημη και θα γίνει, εκτός πρωτοκόλλου, πιθανότατα στο περιθώριο της συνάντησης των ξένων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο πολιτικός της συμβολισμός, όμως, είναι ισχυρός σε μια συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη και ρευστή – την ώρα που η Ελλάδα μπαίνει, σκληρά τραυματισμένη, στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος και η Ευρώπη αναζητεί νέες ισορροπίες ανάμεσα στα αδιέξοδα του δογματικού νεοφιλελευθερισμού και τις, δειλές ακόμη, προσπάθειες ανασύνταξης και επαναπροσδιορισμού της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει την ευκαιρία της συνάντησης για να θέσει το ζήτημα της απομείωσης του χρέους και να ζητήσει τη συνδρομή της Ουάσιγκτον μέσω ΔΝΤ. Αμεσες και απτές δεσμεύσεις δεν αναμένονται, ωστόσο κατά τις εκρηκτικές μέρες που προηγήθηκαν του τρίτου Μνημονίου η στάση του Λευκού Οίκου ήταν μάλλον η εγγύτερη στις ελληνικές θέσεις, με την αμερικανική κυβέρνηση να ζητά πιεστικά και δημοσίως ελάφρυνση χρέους και αναπτυξιακό προσανατολισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική προς την Αθήνα.

Εξίσου πιεστικό ήταν, βεβαίως, και το αίτημα των ΗΠΑ προς την κυβέρνηση Τσίπρα να επιδείξει ρεαλισμό και «μεταρρυθμιστικό πνεύμα» στην διαπραγμάτευση με τους πιστωτές – μια γραμμή, που δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε τώρα αλλά η ελληνική πλευρά προσδοκά στην διατήρηση της αμερικανικής εμπλοκής στο θέμα του χρέους εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων που θα αρχίσουν μετά την περίφημη αξιολόγηση.

Οι σχέσεις Τσίπρα- Ομπάμα άλλωστε δείχνουν να βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλό επίπεδο, όπως φάνηκε – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – και στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα που δέχθηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός από τον Αμερικανό πρόεδρο.

Όπως έγινε γνωστό από το Μαξίμου, στην τηλεφωνική τους επικοινωνία Μπαράκ Ομπάμα και Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Η προσφυγική κρίση αναμένεται να είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες θα τεθούν ακόμη τα ενεργειακά ζητήματα και οι επενδύσεις καθώς, φυσικά, και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τα εθνικά θέματα, ο πόλεμος στη Συρία και το μεταναστευτικό θα βρεθούν, άλλωστε, στο επίκεντρο και της έτερης σημαντικής συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, αυτής με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

tvxs.gr