ΕΚΤΑΚΤΟ: Η τουρκική Αεροπορία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με Συρία

του Χρήστου Μακρή

Αεροσκάφος αγνώστου ταυτότητας, μη επανδρωμένο, καταρρίφθηκε στον τουρκικό εναέριο χώρο, κοντά στα σύνορα με Συρία, ανέφερε το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όπως μετέδωσε η εφημερίδα "Χουριέτ" αλλά και το BBC....


Αν είναι αλήθεια, ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι ρωσικό εναεριο σύστημα επιτήρησης και ελέγχου και φυσικά αν κινείτο εντός του συριακού εναέριου χώρου θα υπάρξουν αντίποινα από την Μόσχα.

Σε γραπτή του ανακοίνωση το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά εντός του τουρκικού εναέριου χώρου.

"Σήμερα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αγνώστου εθνικότητας εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο μας στα σύνορα με τα Συρία", γράφει η σχετική ανακοίνωση.

Το 2011 η ισραηλινή IAI παρέδωσε 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ρωσία για 400 εκατομμύρια δολάρια βάση ενός συμβολαίου που θα επέτρεπ στην Ρωσία να κατασκευάσει τα δικά της προηγμένα drones.

H παραγγελία περιλάμβανε τα μικρής εμβέλειας Bird-Eye 400 και τα I-View Mk 150  όπως επίσης και τα μακράς ακτίνας δράσης Searcher II.

Τα Searcher Mk II και Mk III είναι και τα δύο πολλαπλών αποστολών, καθώς κάνουν αναγνώριση,επιτήρηση, αλλά και στοχοποίηση,διόρθωση πυρών πυροβολικού, και αξιολόγηση ζημιών.

Μοιάζει πάραπολύ με το ελληνικό Πηγασος ΙΙ της Πολεμικής Αεροπορίας που αναπτύχθηκε καια αυτό με την βοήθεια των Ισραηλινών

H Ρωσία πάντως διαψεύδει ότι το drone ήταν δικό της. «Όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας πραγματοποιούν τα προγράμματά τους, όπως είναι προγραμματισμένα» αναφέρει στο ρωσικό  πρακτορείο RIA NOVOSTI Ρώσος αξιωματούχος, προσθέτοντας πως «όλα τα αεροσκάφη που έκαναν αεροπορικές επιδρομές στη Συρία έχουν επιστρέψει κανονικά στις βάσεις τους».