Η Τουρκία προσκαλεί την Apple στα εδάφη της μετά το πρόστιμο-μαμούθ από την Κομισιόν

Ανοιχτή πρόσκληση στην Apple να μεταφέρει την ευρωπαϊκή βάση της από την Ιρλανδία στην Τουρκία απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ, λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέταξε τον αμερικανικό κολοσσό να καταβάλει έως και 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντες-αναδρομικούς φόρους....
 Είμαστε «χαρούμενοι να προσφέρουμε πιο γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα» και «δεν θα χρειάζεται να ασχολείστε με τη γραφειοκρατία της Ε.Ε.», διαμήνυσε ο κ. Σιμσέκ μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter ο κ. Σιμσέκ, που μέχρι πέρυσι υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομικών.

Η ποινή που επέβαλε η Κομισιόν πηγάζει από την απόφασή της ότι η Apple έλαβε προνομιακή φορολογική μεταχείριση και παράνομη κρατική βοήθεια από την Ιρλανδία.

Με την εταιρική δομή που υιοθέτησε στην Ιρλανδία, η Apple το 2014 κατέληξε να πληρώνει φόρους με συντελεστή 0,005% επί των κερδών από τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, τη στιγμή που ο κανονικός συντελεστής για εταιρικά κέρδη είναι 12,5%. Ως αντάλλαγμα η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε χιλιάδες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Τόσο η Apple όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές πως θα εφεσιβάλουν την απόφαση των Βρυξελλών.

Η Apple μάλιστα ανακοίνωσε αιχμηρά πως η κίνηση της Κομισιόν μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη.

Τη ενόχλησή της για την απόφαση της Κομισιόν εξέφρασε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο για «μονομερείς» ευρωπαϊκές ενέργειες.

Πηγή: www.skai.gr