Τηλεοπτικές άδειες: Δευτέρα εξελίξεων και… εκπλήξεων

Όποιος νομίζει πως η δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών ήταν το τέλος μιας πολύκροτης υπόθεσης, φυσικά και είναι εκτός πραγματικότηταςΗ διαδικασία αυτή ήταν μόνο η αρχή. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ήταν η αρχή του τέλους της ανομίας τριών δεκαετιών τηλεοπτικής «πειρατείας» ή απλά μια παρένθεση στη γιγάντωση και την εξέλιξη της διαπλοκής....
Όπως ο ίδιος ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, δήλωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο»: «Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν τελείωσε την ημέρα που βγήκα και είπα ποιοι είναι οι νικητές της δημοπρασίας. Ο διαγωνισμός υλοποιείται σε στάδια και διαδικασίες και κάθε στάδιο αποτελεί και μια δικλείδα ασφαλείας για τα στάδια που προηγήθηκαν«.
Το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες του altsantiri.gr αναφέρουν πως η Δευτέρα (26/9) θα είναι ημέρα παρασκηνιακών αλλά και ουσιαστικών εξελίξεων.
Τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν από Δευτέρα:
  • Όσον αφορά στον Χρήστο Καλογρίτσα: Θα πληρώσει τη Δευτέρα την πρώτη δόση για τις άδειες, θα προχωρήσει σε συνεργασία με τον Ιβάν Σαββίδη ή θα αποσυρθεί διακριτικά;
  • Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει πραγματικά να αποκτήσει την άδεια ή ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τον δεύτερο επιλαχόντα, Δημήτρη Κοντομηνά;
  • Ισχύει ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τουλάχιστον δύο «Πόθεν έσχες» επιχειρηματιών που έχουν ήδη πάρει τηλεοπτική άδεια;
  • Θα μπορέσει ο ΑΝΤ1 να ανταπεξέλθει στο βαρύ τίμημα της τηλεοπτικής άδειας που απέκτησε;
  • Τι σηματοδοτεί και ποιους αποδέκτες -εκτός από τους προφανείς- είχε η σημερινή δήλωση του Νίκου Παππά πως «η ΝΔ πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια.Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών και θα τις χάσει».
Το σίγουρο είναι πως οριστικά ξεκάθαρο τηλεοπτικό πεδίο δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν τελειώσει ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» και δεν τελεσιδικήσει το ΣτΕ στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί.
Σε αυτό το σημείο ας κρατήσουμε και τον κομβικό ρόλο που αναμένεται να παίξει σε μεταγενέστερο στάδιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο στο θέμα της Digea.
Το παιδί για όλες τις «δουλειές»
Ισχυρός σύμμαχος, σε οποιαδήποτε καθυστέρηση του τέλους της ανομίας στο τηλεοπτικό πεδίο, είναι φυσικά η ΝΔ που κατέθεσε μήνυση επί παντός υπευθύνου στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Δεν είναι η πρώτη φορά -ειδικά τα τελευταία 6 χρόνια- που η ΝΔ εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα εις βάρος του δημοσίου. Το ίδιο είχε κάνει -μεταξύ πολλών άλλων- και στην υπόθεση Energa-Hellas Power, το ίδιο, μέσω άλλων «κυκλωμάτων», είχε κάνει και στην υπόθεση Siemens. Tο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι το πρώτο κόμμα στα χρονικά που κατέθεσε μήνυση για να να μην πληρώσουν πλούσιοι επιχειρηματίες λεφτά που ανήκουν δικαιωματικά στον Έλληνα φορολογούμενο.
Το μέλλον του Alpha και η αποκατάσταση της αδικίας
Η μη απόκτηση άδειας από το κανάλι του ALPHA αποτέλεσε, κατά κοινή ομολογία, ίσως τη μεγαλύτερη αδικία μιας κατά τα άλλα σωστής και επιβεβλημένης διαδικασίας.
Όσον αφορά στον ALPHA, λοιπόν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών, το κανάλι θα δηλώσει παρών στις εξελίξεις και θα εξευρεθεί λύση ως προς την παραμονή του στο νέο τηλεοπτικό πεδίο.

altsantiri.gr