Ο Ν. Παππάς για τις τηλεοπτικές άδειες: Ανοιχτός σε αλλαγές στην τροπολογία

Μετά την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και εν όψει των δύο νέων διασκέψεων την επόμενη εβδομάδα, ώστε να κριθεί εάν ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός ή όχι, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών παραμένει υψηλά στην πολιτική ατζέντα.

Ήδη για την κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός μετά την πρώτη απόφαση του ΣτΕ να κάνει....
παραδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και το ναυάγιο να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς εμφανίστηκε στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας όλες αυτές τις νέες εξελίξεις.

Στο ερώτημα τι θα κάνει η κυβέρνηση εάν το Συμβούλιο Επικρατείας κρίνει το νόμο Παππά αντισυνταγματικό ο κ. Παππάς απάντησε πως αυτό σημαίνει αυτομάτως πως ο υπουργός δεν έχει τις αρμοδιότητες και έτσι θα υπάρξει επιστροφή στο προηγούμενο τηλεοπτικό πεδίο, όπου αρμόδιο για την αδειοδότηση καναλιών είναι το ΕΣΡ.

Αναφερόμενος στο θέμα των χρημάτων που έχουν ήδη δοθεί από τους 4 υπερθεματιστές, παραδέχθηκε πως αυτό είναι πραγματικά μία δύσκολη διαδικασία και θα εξετάσουν πως θα μπορέσει να λυθεί αυτό το θέμα. Ωστόσο, δήλωσε πως δεν τίθεται θέμα παραίτησης σε περίτπωση που ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός, καθώς τόσο εκείνος όσο και οι άνθρωποι που εργάστηκαν για τη συγκεκριμένη διαδικασία νιώθουν δικαιωμένοι.

Επίσης, ο κ. Νίκος Παππάς ερωτηθείς εάν μία άσχημη απόφαση του ΣτΕ για την κυβέρνηση μπορεί να σημαίνει και πρόωρες εκλογές, απάντησε "δεν νομίζω".

Όταν ο κ. Παππάς ρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν περίμενε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πριν προχωρήσει στην αδειοδότηση καναλιών, σημείωσε με νόημα "αλίμονο εάν για τις αποφάσεις της διοίκησης περιμέναμε τις τελεσίδικες αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου", συμπληρώνοντας πως αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ.

Πάντως, ο υπουργός Επικρατείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην τροπολογία που είχε καταθέσει σε μία προσπάθεια να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις.

Για το ενδεχόμενο αλλαγής του χρονικού περιθωρίου για να πέσει το μαύρο στα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια, ο κ. Παππάς δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αρχική τροπολογία προβλέπεται ένα πενθήμερο μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ για να κλείσουν τα κανάλια. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς τόνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει ένα δημιουργικός διάλογος και μία σοβαρή συζήτηση έτσι ώστε να σταλεί και ένα μήνυμα ενότητας του πολιτικού κόσμου, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένη απάντηση.

Σημείωσε με νόημα χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγές με ευρύτερες συναινέσεις και είναι ανοιχτή η κυβέρνηση σε ιδέες μέχρι να ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία.