Δε λες να καταλάβεις τι είπες τζάνουμ !

Ελλην Φορολογούμενος
 
Ο Χότζας, ο γνωστός ο ύρκος ιερωμένος ,  παρότι ιερωμένος ήτο τζόρας , πολύ τσατίλας , μεγάλο κέρατο. . Κάποτε συνελήφθη επ’ αυτοφώρω εις καπηλείον και ωδηγήθη εις το γκιζντάνι (φυλακή) , όπου τον ανέμενεν η τιμωρία, διά 40 ραβδισμών (η ποσότης ταύτη ήτο ικανή να σκοτώσει όποιον την εισεπρατε...) 
Ο υπερήλιξ Χότζας ανεύρε τον δήμιόν του και του επάσαρεν 40 λίρας ίνα τον κτυπήση ελαφρώς αλλά μετά προσποιητής σφοδρότητος, άλλως δεν θα την έβγαζεν καθαρά. Μετρά λοιπόν τον παρά «μπιρ-ικι...» (ένα-δυο...) κλπ και φθάσας εις την τεσσαρακοστήν λίραν την εκοπάνησεν (ντάν!) εις την χείραν του δημίου. Απορήσαντος δε του τελευταίου, απήντησεν «για να καταλάβεις τί παίρνεις τζάνουμ»!
Τηρών τα συμπεφωνηθέντα, ο δήμιος έβαζεν δήθεν ζόρι εις τα -ελαφρά ώσπερ πούπουλον- κτυπήματα, ο δε Χότζας εψεύδετο βογγολογών. Την τεσσαρακοστή ξυλιά όμως, κατέφερεν ο δήμιος μεθ’ υπερβάλλοντος ζήλου επί της γηραλέας σπάλας του Χότζα, όστις εβέλαξεν από το άλγος.
Κατόπιν, ο Χότζας επετίμησεν δριμύως τον δήμιον, ερωτών περί της σκοπιμότητος της εσχάτης ξυλιάς και ........αναζητών την επιστροφήν του παρά του, αφού ο δήμιος δεν ετήρησεν την σύμβασιν. Ο δήμιος εξήγησεν «για να καταλάβεις τί γλίτωσες τζάνουμ».

Δυστηχώς όπως και στα δικά μας σχολεία έπαψε να διδάσκεται η ελληνική παράδοση έτσι και στα τούρκικα σχολεία έβγαλαν τον Χοτζα από την ύλη , δυστυχώς . Εάν τον έιχαν όλο και κάποιος θα έλεγε στον Ερντογάν «για να καταλάβεις τί γλίτωσες τζάνουμ»!