Ανασύρονται από το αρχείο οι δικογραφίες για τον Σώρρα - Τι περιλαμβάνουν

Με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου ανασύρονται οι δικογραφίες που εκκρεμούν και αφορούν τη δράση του Αρτέμη Σώρρα. Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στην πρόεδρο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου την  απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που δεχόταν την ύπαρξη των φερόμενων ομολόγων αξίας 600 δισ. ευρώ....


Στην πλειοψηφία τους οι εκκρεμείς υποθέσεις αφορούν την προτροπή της οργάνωσής του να μην πληρώνουν οι πολίτες τις οφειλές τους στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ειδικότερα, η πρώτη δικογραφία αφορά έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή του προϊσταμένου της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου από την οικονομική αστυνομία και ήδη ολοκληρώθηκε το στάδιο της συλλογής καταθέσεων και στοιχείων. Στη δικογραφία θα προστεθούν τα δημοσιεύματα που διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για το θέμα στον Άρειο Πάγο.

Η δεύτερη δικογραφία αφορά την υποβολή από μερίδα πολιτών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων που μοιράζονται από το κόμμα του Αρτέμη Σώρρα με τις οποίες ζητούν να εισπράττονται τα όποια χρέη τους από τα ομόλογα ύψους 600 δισ. δολαρίων που ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του ο κ. Σώρας.

Με αφορμή τη διανομή των επίμαχων εξουσιοδοτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από μέλη του κόμματος Σώρρα, σχηματίστηκε η τρίτη δικογραφία.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στην πρόεδρο και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα να μελετηθεί η απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε ο Αρτέμης Σώρας για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και συγκεκριμμένα περί ύπαρξης φερόμενων ομολόγων αξίας 600 δισ. ευρώ.

Η υπόθεση της δικαστικής απόφασης χρεώθηκε σε αντιεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου προκειμένου να ερευνηθεί αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση υπέρ του νόμου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι «η αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά κάθε επίπεδο πολιτικής γελοιότητας καθώς για ένα φαινόμενο που γεννήθηκε και ανδρώθηκε επί των ημερών της, το φαινόμενο Σώρρα, εγκαλεί σήμερα την Κυβέρνηση».

Για την απόφαση του Πλημμελειοδικείου του 2013, ο κ. Κοντονής επισημαίνει ότι «δεν απασχόλησε ούτε στο ελάχιστο την τότε Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό» και προσθέτει πως «το να εμφανίζονται σήμερα εγκαλούντες την Κυβέρνηση, είναι τουλάχιστον κωμικό».

Ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής ζήτησε να ενημερωθεί τόσο για το περιεχόμενο της συγκεκριμένης απόφασης όσο και για την πορεία της υπόθεσης.

Παράλληλα, ο επιθεωρητής του Αρείου Πάγου μετέβη στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να λάβει εξηγήσεις για την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε και φέρεται να αφορά τη μη αποδοχή της επίμαχης εξουσιοδότησης από υπάλληλο του δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά ιδιωτική διαφορά για κατάληψη οικίας που κατέληξε σε αγωγή και επιδίκαση αποζημίωσης με τον εναγόμενο να ζητεί να εισπραχθεί το ποσό από τα ομόλογα Σώρρα. Ωστόσο, διαψεύδεται από εισαγγελικές πηγές ότι η επίμαχη προκαταρκτική στρέφεται σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου επειδή αρνήθηκε να δεχτεί την εξουσιοδότηση Σώρρα.