Η περίπτωση των δύο Τούρκων φυγάδων της SAT και οι διαφορές της με εκείνης των «οκτώ»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Έκ νέου η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει μια υπόθεση Τούρκων φυγάδων στρατιωτικών οι οποίοι μάλιστα σκοπίμως εισήλθαν στην χώρα μας και παραδόθηκαν για να αιτηθούν ασύλου διότι κινδυνεύει η ζωή τους στην Τουρκία αφού πλέον γνωρίζουν ότι υπάρχει το δεδικασμένο των «οκτώ» από τον Άρειο Πάγο....


Ένα δεδικασμένο που έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να τους επιτρέψει να έχουν την ίδια ακριβώς ευμενή τύχη.

Σε αυτή την περίπτωση όμως τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα καθώς, τουλάχιστον όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι τα δύο αυτά στελέχη των τουρκικών ειδικών δυνάμεων της SAT συμμετείχαν στην επιχείρηση δολοφονίας του Ερντογάν την νύχτα της 15ης Ιουλίου του 2016 όταν και έλαβε χώρα το αποτυχημένο τουρκικό πραξικόπημα από μερίδα των τουρκικών ΕΔ.

Οι καταδρομείς των SAT που είχαν αναλάβει τη δολοφονία Ερντογάν στο ξενοδοχείο Marmaris επέβαιναν σε τρία ελικόπτερα που απογειώθηκαν από τη βάση τους στο Beykoz στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Στα οχήματα που χρησιμοποίησαν για τη μετακίνησή τους βρέθηκαν,αντιαρματικές ρουκέτες,167 χειροβομβίδες, οκτώ αυτόματα όπλα MG3 και πάνω από 30.000 σφαίρες,διαφόρων διαμετρημάτων.

Προφανώς τις αντιαρματικές ρουκέτες θα τις χρησιμοποιούσαν κατά του τεθωρακισμένου οχήματος του Ερντογάν.

Στην ομάδα των επίδοξων δολοφόνων φέρονται να συμμετείχαν οι δυο συλληφθέντες στρατιωτικοί στην Ορεστιάδα και αρχικά δήλωσαν ηλεκτρολόγοι, ενώ στη συνέχεια ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Τούρκοι κομάντο εμφανίστηκαν με δικηγόρο στις αρχές και από την πρώτη στιγμή δεν θέλησαν να συνεργαστούν, δίνοντας περισσότερα στοιχεία για αυτούς και την δράση τους.

Ως εκ τούτου, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές στην Αστυνομία το πότε ήρθαν στην Ελλάδα, το που έμεναν, γιατί υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι είχαν έρθει στη χώρα μας κάποιες ημέρες πριν από την εμφάνισή τους στις Αρχές.

Πάλι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη αλλά αυτή την φορά η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη από τους Τούρκους οι οποίοι πλεόν καθημερινά «σκηνοθετούν» επεισόδια στα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα.

Αυτή η υπόθεση διαφέρει σε πολλά σημεία.

Οι δύο καταδρομείς σαφώς επέλεξαν την χώρα διότι είδαν την τύχη των προηγούμεων «οκτώ». Όμως κανείς δεν γνωρίζει εάν η Άγκυρα στην πραγματικότητα ήθελε και επεδίωκε να έρθουν στην χώρα μας κι άλλοι φυγάδες στρατιωτικοί.

Οι λόγοι είναι απλοί. Εμφανίζουν την χώρα μας ως καταφύγιο πραξικοπηματιών και βρίσκουν αφορμές για δημιουργία επεισοδίων ακόμα και θερμών με την προοπτική της «αυτοάμυνας» έναντι των ελληνικών «σχεδιασμών».

Δεν είναι τυχαίες οι απόψεις κάποιων «συμβούλων» του Ρ.Τ.Ερντογάν που προτρέπουν για επιχειρήσεις τύπου «Εντέμπε» στην Ελλάδα.

Η κατάσταση ασφαλείας αυτή την στιγμή στο μέτωπο της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης έχει εκφύγει εδώ και αρκετές ημέρες από τις συνήθεις εντάσεις και έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.

Η Αγκυρα, καταφανώς για λόγους εσωτερικής πολιτικής χρησιμοποιώντας ένας συνδυασμό των απόλυτα ελεγχόμενων από αυτήν τουρκικών ΜΜΕ και των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, διεξάγει μια μορφή πολέμου η οποία είναι καινοφανής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και χαρακτηρίζεται από την φράση "Υβριδικός πόλεμος".

Ενας πόλεμος με διττή χρήση, ενόπλων δυνάμεων και ΜΜΕ με την εμφάνιση αφθονίας πλαστών οπτικοακουστικών ντοκουμέντων.

Και αν ο υβριδικός πόλεμος αυτός καθ'αυτός δεν είναι αιματηρός, ούτε "θερμός", το μόνο που προοιωνίζει με ασφάλεια είναι ότι αντικειμενικός του στόχος είναι να εξελιχθεί σε έναν κανονικό πόλεμο υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας (η Τουρκία δεν είναι σε θέση αυτή την στιγμή να διεξάγει μακράς διάρκειας επιχειρήσεις με μία στρατιωτική δύναμη όπως η Ελλάδα, ούτε ο διεθνής γεωπολιτικός περίγυρος θα το επιτρέψει), αλλά με όλα τα πλεονεκτήματα δικά της:

Την δυνατότητα επιλογής χρόνου, τόπου, είδους και μεγέθους εμπλεκόμενων στρατιωτικών δυνάμεων την έχει η Άγκυρα.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν δεν θα καταφθάσουν στην Ελλάδα και άλλοι καταζητούμενοι στρατιωτικοί. Όλα παίζουν, όλα γίνονται.

Η Άγκυρα πάντως προετοιμάζει την κοινωνία της για πολεμικά γεγονότα.