Φόβος, ανασφάλεια και «χρυσή βίζα», φέρνουν στην Ελλάδα Τούρκους αγοραστές ακινήτων

Συνολικά 49 ελληνικά ακίνητα, που πέρασαν από την 1η Φεβρουαρίου σε τουρκικά χέρια, εξασφάλισαν για τους νέους ιδιοκτήτες τους «χρυσή βίζα», δηλαδή άδεια παραμονής στην Ελλάδα για όλο τον χρόνο ή σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα για κάποιους μήνες.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» η αγορά σπιτιών στην Αθήνα από Τούρκους πολίτες είναι εσχάτως σύνηθες φαινόμενο.....
Πολίτες της γείτονος, είτε επειδή -όπως οι ίδιοι δηλώνουν- επιθυμούν έναν «πιο ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», είτε επειδή φοβούνται τις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα τους, πωλούν εκεί ό,τι ακίνητο διαθέτουν και ρίχνουν το αντίτιμο στην ελληνική αγορά, διασφαλίζοντας από τη μια ασφάλεια και κερδίζοντας από την άλλη μία «χρυσή βίζα».


Μάλιστα τον εντοποπισμό των προσφερόμενων προς πώληση σπιτιών στην Ελλάδα και τη διεκπεραίωση των αγορα-πωλησιών έχουν αναλάβει Τούρκοι πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας, στους οποίους καταφεύγουν συνήθως μέσω γνωστών οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, από τα 57 σπίτια που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια τριών Τούρκων που μίλησαν στην «Κ», μόνο οι ιδιοκτήτες 12 εξ αυτών έχουν ήδη στα χέρια τους τη «χρυσή βίζα». Για τους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όπως εκείνοι που αγόρασαν για 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, εκείνους που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με ένα εκατ. ευρώ ή τον επιχειρηματία που ψάχνει μια αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Η δουλειά και των τριών Τούρκων που συνάντησε η εφημερίδα δεν είναι μόνο να πουλήσουν ακίνητα, που θα εξασφαλίσουν τη «χρυσή βίζα». «Μέχρι στιγμής, μόνο δύο οικογένειες έχουν μετακομίσει, αλλά ξέρουμε ήδη άλλες έξι που περιμένουν να τελειώσει η σχολική χρονιά για να έρθουν. Εμείς τους βοηθάμε σε ό,τι χρειαστούν, από το να βάλουν δορυφορική κεραία για τουρκικά κανάλια μέχρι να επιλέξουν σχολείο», εξηγεί ο Τζουνέιτ, που ήδη οργανώνει διάφορες δραστηριότητες για αυτή τη νέα κοινότητα που δημιουργείται στην Αθήνα. Ανάλογες σκέψεις έχει και γυναίκα που μίλησε ανώνυμα στην «Κ». Οργανώνει μια ομάδα που θα μπορεί να διαχειρίζεται τα ακίνητα. «Μέχρι στιγμής, όλοι οι αγοραστές είναι φίλοι μεταξύ τους και έχουν επιλέξει σπίτια στην ίδια γειτονιά. Μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο εστιατόριο που τους αρέσει και θέλουν να είναι κοντά σε αυτό», λέει γελώντας. «Νομίζω έχουν όλοι στο μυαλό τους πως μια ημέρα, ίσως σύντομα, μπορεί να μετακομίσουν εδώ», καταλήγει.