Καβγάς και αποθέωση Εφραίμ μετά την αθώωση των κατηγορουμένων του Βατοπεδίου

Εννιά χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης με τις επίμαχες, ανταλλαγές, η Ελληνική Δικαιοσύνη έκλεισε χθες τον «φάκελο Βατοπέδι» και έκρινε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν δόλο για τις πράξεις τους και ότι είναι αθώοι.

Η απόφαση όπως ήταν φυσικό προκάλεσε σοβαρές....
πολιτικές αντιδράσεις με τις κυριότερες να προέρχονται από τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τους στενούς του συνεργάτες οι οποίοι δήλωσαν πολιτικά και ηθικά δικαιωμένοι από την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Η παρέμβαση Καραμανλή

«Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή» έσπευσε να σημειώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της αθωωτικής απόφασης για όλους τους κατηγορούμενους, στην υπόθεση Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

Η ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι».

Τα κέντρα που είχαν συμφέρον από την πτώση της κυβέρνησης

Όπως ήταν φυσικό στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δημόσιες δηλώσεις των στενών συνεργατών του Κωνσταντίνου Καραμανλή όπως ο Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο Γιώργος Βουλγαράκης τα ονόματα των οποίων είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

«Συκοφαντίες και άθλιες μεθοδεύσεις κατέπεσαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για κέντρα που είχαν συμφέρον να πέσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Ο Θ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι είναι κρίμα που ο Γιάννης Αγγέλου δεν έζησε για να νιώσει αυτήν τη δικαίωση.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης σημείωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ σκάνδαλο, ήταν όλα εξ αρχής κατασκευασμένα». Δεν παρέλειψε όμως να αφήσει αιχμές και για την ενοχική στάση που όπως είπε είχε κρατήσει ακόμα και η ΝΔ για το συγκεκριμένο θέμα.

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η ΝΔ η οποία χαρακτήρισε την απόφαση «δικαίωση για την κυβέρνηση Καραμανλή και το κόμμα».

Οι επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΔΗΣΟ

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία κρίθηκαν οριστικά αθώοι και οι 13 κατηγορούμενοι για την πολύκροτη υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου αναβίωσε εν μέρει και την παραδοσιακή πολιτική κόντρα του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία.

Αν και η Πειραιώς ή από το περιβάλλον Καραμανλή δεν υπήρξε αντίδραση για τις ανακοινώσεις τους, το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να κατηγορήσει τον πρώην Πρωθυπουργό ότι μίλησε για μια προνομιακή υπόθεση και ταυτόχρονα «σιωπά» για το μείζον θέμα του δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

«Το ΠΑΣΟΚ σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Όμως, μην ξεχνάμε ότι η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν κρίθηκε ποτέ λόγω του βεβιασμένου κλεισίματος της Βουλής και της προκήρυξης των έκτακτων εκλογών του 2009... Τέλος, η απορία εκατομμυρίων Ελλήνων λύθηκε: ο Κ. Καραμανλής μιλάει. Όχι για τον διπλασιασμό των χρεών και το έλλειμμα 35 δισ. ευρώ, αλλά για το Βατοπέδι», ήταν το δηκτικό σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που βγήκε από το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου το οποίο σημείωσε ότι «οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, ο πρώην πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε σήμερα ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπεδίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περί «αφωνίας του Κ. Καραμανλή» έγιναν αντικείμενο ποικίλων σχολίων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενώ αίσθηση προκάλεσε και η δήλωση του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού ότι... «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξέρει να προφυλάσσει τους δικούς της ανθρώπους»!

Η απόφαση

Τα μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υιοθέτησαν στο σύνολό της, την πρόταση της εισαγγελέως Βασιλικής Κρίνα και αποφάνθηκαν πως δεν στοιχειοθετήθηκαν τα αδικήματα της φυσικής ή ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και ψευδείς βεβαιώσεις που κατά περίπτωση αποδόθηκαν στους 14 εμπλεκόμενους για την ανταλλαγή της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με ακίνητα του Δημοσίου.

Όταν δε το δικαστήριο ανακοίνωσε την τελευταία παρεμπίπτουσα απόφασή του για άρση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων κατηγορουμένων, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα, φωνάζοντας: «Άξιος ο γέροντας» και «Χριστός ανέστη». Μάλιστα κάποιοι από τους παρευρισκόμενους στο ακροατήριο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους.

Σε δήλωσή του ο ηγούμενος Εφραίμ ανέφερε: «Ευχαριστούμε το Θεό και την Παναγία για την αισία έκβαση της υποθέσεως και όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν, την Εκκλησία και τους νομικούς μας συμβούλους. Τους ευχαριστούμε και δοξολογούμε το Θεό».

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του Βατοπεδίου ήταν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος - σύζυγος του Γ. Βουλγαράκη Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας και ο αδελφός της Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης (δικηγόροι και οι δύο), ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτζιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γρηγόρης Κρόμπας.

Δήλωση Μιχάλη Δημητρακόπουλου

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Εφραίμ και του Αρσένιου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος δήλωσε ότι «η απόφαση του Δικαστηρίου που αθώωσε τον Γέροντα Εφραίμ και τον Πατέρα Αρσένιο είναι ιστορική. Το Βατοπέδι θα εξακολουθήσει να παράγει θρησκευτικό, πολιτισμικό και φιλανθρωπικό έργο, όπως πράττει εδώ και 10 αιώνες».

Δηλώσεις συνηγόρων

Μετά την ανακοίνωση της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου ο κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Κωνσταντίνου Γκράτζιου δήλωσε: «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη και πανηγυρική αθώωση του Κωνσταντίνου Γκράτζιου (πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΕΔ), τον οποίο υπερασπιστήκαμε από κοινού με τον καθηγητή Στέφανο Παύλου.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στα δικαστικά χρονικά της χώρας και αποδεικνύει ότι όταν οι Δικαστές αγνοούν επικοινωνιακές και πολιτικές σκοπιμότητες και δικάζουν με μοναδικό κριτήριο το υλικό της δικογραφίας, τότε το αποτέλεσμα είναι το μόνο σύμφωνο με το Δίκαιο και την Αλήθεια.

«Τέλος επιθυμώ ως πολίτης να εκφράσω τη χαρά μου γιατί λαμβάνει τέλος η περιπέτεια και ο διωγμός της ιστορικής Μονής Βατοπεδίου, που απετέλεσε πλήγμα για το Άγιον Όρος και την Ορθοδοξία».

Βίντεο: Πανηγυρική υποδοχή στον Εφραίμ

Με τις καμπάνες να χτυπούν πανηγυρικά ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, έφτασε χθες το απόγευμα στην εκκλησία του Αγία Ανδρέα στα Κάτω Πατήσια, προκειμένου να παρασταθεί σε δοξολογία προς τιμήν του, μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Από τις έξι το απόγευμα το εσωτερικό της εκκλησίας αλλά και ο προαύλιος χώρος της είχε κατακλυστεί από πιστούς ο οποίοι περίμεναν υπομονετικά τον ηγούμενο. Το «παρών» έδωσαν αρκετοί οι ιερείς, οι οποίοι έσπευσαν να συγχαρούν αμέσως τον ηγούμενο με το που κατέβηκε από το αυτοκίνητο το οποίο τον μετέφερε στον ιερό ναό. Φωνάζοντας «άξιος άξιος» και καταχειροκροτούμενος από τους πιστούς ο Εφραίμ ανέβηκε τα σκαλιά της εκκλησίας, ενώ στο πλευρό του είχε τον πάτερ Αρσένιο ο οποίος ήταν κι αυτός ανάμεσα στα άτομα που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση.

«Ευχαριστώ το λαό για την προσευχή τους. Ευχαριστώ την εκκλησία» ήταν η απάντηση του ηγουμένου στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν πως αισθάνεται μετά τη αθώωση του, ενώ σε ερώτηση εάν σκοπεύει να κινηθεί δικαστικά εναντίον όσον του καταλόγισαν εμπλοκή του σε σκάνδαλο αρκέστηκε στο να απαντήσει: «Ευλογούμε τους πάντες και τα πάντα».