Ολλανδικές εκλογές: Έκλεισαν οι κάλπες - Ισχυρό προβάδισμα στον Ρούτε δίνει το exit poll

Με συμμετοχή που φαίνεται να άγγιξε το 80%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ή ακόμα και να το υπερέβη, Ολλανδοί ψηφοφόροι έσπευσαν στις κάλπες, για να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση της χώρας τους. 

Στις 22:00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στα εκλογικά τμήματα, που στήθηκαν κυριολεκτικά παντού....
στην ολλανδική επικράτεια (σ.σ. ακόμα και σε καφέ ή σε σπίτια πολιτών) έκλεισαν και όλοι αναμένουν, πλέον, τα αποτελέσματα των exit poll, που θα δοθούν στη δημοσιότητα περί τις 22:30.

Το πολιτικό θρίλερ, που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όλη η Ευρώπη, αναμένεται να έχει αμφίρροπη έκβαση, αν και τα ολλανδικά ΜΜΕ μετέδιδαν, τις ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης, ότι καταγράφεται μία τάση των ψηφοφόρων να «πριμοδοτήσουν» τον νυν πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, έναντι του ακροδεξιού υποψήφιου Γκέερτ Βίλντερς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε αποκτά προβάδισμα από το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκέερτ Βίλντερς. Το VVD πιστώνεται με 24 έως 28 έδρες από τις 150 που αριθμεί η Κάτω Βουλή του ολλανδικού Κοινοβουλίου, απέχει ωστόσο πολύ από τις 40 έδρες που διαθέτει στο απερχόμενο Κοινοβούλιο.

Το PVV, το οποίο ήταν πρώτο στις δημοσκοπήσεις επί μήνες, αναμένεται να κερδίσει από 19 έως 22 έδρες και ακολουθείται κατά πόδας από τα παραδοσιακά κόμματα, όπως η Χριστιανοδημοκρατική Έκκληση (CDA) και οι προοδευτικοί του D66.

Η CDA, που για καιρό κυριάρχησε στην ολλανδική πολιτική, θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί στον μεγαλύτερο σχηματισμό της χώρας και έχει σχεδόν εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Στη διάρκεια της εκστρατείας, πρότεινε να υποχρεωθούν οι μαθητές να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για τη διπλή υπηκοότητα.

Το κόμμα αυτό, όπως και το VVD, έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα συνεργασθούν με τον Γκέερτ Βίλντερς. Στο πολιτικό πρόγραμμά του, που αναπτύσσεται σε ένα φύλλο, το τελευταίο υπόσχεται να κλείσει τα σύνορα στους μουσουλμάνους μετανάστες, να απαγορεύσει την πώληση του Κορανίου και να κλείσει τα τεμένη σε μία χώρα, ο πληθυσμός της οποίας περιλαμβάνει περίπου 5% μουσουλμάνους.

Ακόμη κι αν το PVV βγει από τις κάλπες ως ο μεγαλύτερος σχηματισμός της χώρας, κάτι που είναι λίγο πιθανό σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Γκέερτ Βίλντερς δεν αναμένεται να βρεθεί στην κυβέρνηση, καθώς τα περισσότερα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργασθούν μαζί του. Όμως, το αναλογικό ολλανδικό εκλογικό σύστημα υποχρεώνει σε δημιουργία κυβερνητικών συνασπισμών.

Το πολιτικό τοπίο ήρθε να περιπλέξει η πολιτική κρίση που ξέσπασε το σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, αφού οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν σε Τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά 28 κόμματα, ένας αριθμός-ρεκόρ, συμμετείχαν στις εκλογές. Σ' ένα τόσο κατακερματισμένο τοπίο, ο σχηματισμός του νέου κυβερνητικού συνασπισμού μπορεί να απαιτήσει μήνες -το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 208 ημέρες- και να έχει ως αποτέλεσμα μία συμφωνία τεσσάρων ή πέντε κομμάτων...