N.Τραμπ: «Αυτό είναι το μόνο κοινό που ίσως έχω με την Α.Μέρκελ!»

«Διαμάντια» του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε η κοινή του συνέντευξη με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στον Λευκό Οίκο, στην πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ηγετών.

Εκτός από τις «αιχμές» του για την εμπορική πολιτική της Γερμανίας, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στους ισχυρισμούς του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ....
, σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας, παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές του συνδιαλέξεις.

Υπενθυμίζοντας τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν την ίδια τη Μέρκελ, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Τραμπ στράφηκε προς τη Γερμανίδα καγκελάριο και είπε «τουλάχιστον, ίσως έχουμε και κάτι κοινό», αν και φάνηκε να ενοχλείτε από την ερώτηση που υποβλήθηκε από Γερμανό δημοσιογράφο.

Πυρά για το ΝΑΤΟ
Στα πιο ουσιαστικά, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις προς τη συμμαχία και να έχουν ετήσιες αμυντικές δαπάνες ίσες με το 2% του ΑΕΠ τους, υποστηρίζοντας ότι πολλά μέλη της συμμαχίας χρωστούν «τεράστια ποσά» στο ΝΑΤΟ και ότι πρέπει να πληρώσουν αυτά που χρωστούν.

Από την πλευρά της η Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία θα πρέπει να ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα του ΝΑΤΟ, ενώ συμπλήρωσε ότι συζήτησε με τον Τραμπ το προσφυγικό (ο Τραμπ παρατήρησε ότι «η μετανάστευση είναι προνόμιο, δεν είναι δικαίωμα», ενώ η Μέρκελ τόνισε την ανάγκη βοήθειας των προσφύγων…) και τόνισε ότι ελπίζει ΗΠΑ και Ε.Ε. να αρχίσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι το εμπόριο πρέπει να γίνει «δικαιότερο».

Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία.