Η χρήση κινητών τηλεφώνων βλάπτει σοβαρά την οικογενειακή ζωή

Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων από τους γονείς έχει σοβαρές επιδράσεις στην οικογενειακή ζωή και επηρεάζει πολλές φορές σημαντικά την ψυχολογία των παιδιών.

Συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων - 2.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών...
, απάντησαν ότι έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τους γονείς τους να σταματήσουν να ασχολούνται διαρκώς με τη συσκευή κινητής τηλεφωνίας. Το 14% αυτών δήλωσαν ότι οι γονείς τους χρησιμοποιούν το κινητό τους ακόμα και την ώρα των οικογενειακών γευμάτων -όχι μόνο για κλήσεις αλλά και για να σερφάρουν στο Διαδίκτυο- εντούτοις, το 95% των ερωτηθέντων γονέων - 3.000 ενήλικες συμμετείχαν στην έρευνα- αρνήθηκε ότι ισχύει κάτι τέτοιο.

Μεταξύ των μαθητών: το 82% αισθάνεται ότι κατά τη διάρκεια των γευμάτων θα πρέπει να μην γίνεται χρήση κινητού τηλεφώνου από κανένα μέλος της οικογένειας. Το 22% δήλωσε ότι η εκτεταμένη χρήση του κινητού αποξενώνει τα μέλη της οικογένειας. Το 36% των ερωτηθέντων υπογράμμισαν ότι έχουν ζητήσει από τους γονείς τους να αφήσουν στην άκρη τη συσκευή. Από αυτό το ποσοστό, το 46% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν δίνουν καμία σημασία στη συγκεκριμένη έκκλησή τους, ενώ το 44% των μαθητών δήλωσαν απογοήτευση για αυτή τη συμπεριφορά.
Παρά τα παραπάνω συμπεράσματα, μόλις το 10% των γονέων πιστεύουν ότι η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων από την πλευρά τους προκαλεί ανησυχία στα παιδιά τους, παρόλο που σχεδόν το 43% παραδέχτηκαν ότι πιθανόν ξοδεύουν πολύ από τον χρόνο τους στο Διαδίκτυο.

Το 37% των γονέων δήλωσαν επίσης ότι ο χρόνος που περνούν καθημερινά στο Διαδίκτυο κυμαίνεται μεταξύ 3 με 5 ώρες την ημέρα, ενώ το 5% αυτών απάντησαν ότι ο χρόνος αυτός αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (συνολικά περίπου 15 ώρες).
Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν τα τρία τέταρτα των μαθητών (72%) δήλωσαν ότι ξοδεύουν περίπου 10 ώρες την ημέρα στο Διαδίκτυο. Η μεγαλύτερη έγνοια που εξέφρασε το σχεδόν το ήμισυ των μαθητών (47%) είναι ότι η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου οδηγεί σε στέρηση ύπνου, ωστόσο μόλις το 10% των γονέων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αυτό τους προκαλεί ανησυχία.

Πηγή: skai.gr