Η Samsung αναζητά «θεραπεία» στα βιολογικά φάρμακα

Η Samsung είναι περισσότερο γνωστή για τα smartphones και της τηλεοράσεις της, αλλά εδώ και μερικά χρόνια, χωρίς πολλή δημοσιότητα, εξελίσσεται σε έναν σημαντικό παρασκευαστή φαρμάκων.
Αυτή την περίοδο, στις δυτικές ακτές της Νότιας Κορέας, η Samsung BioLogics χτίζει ένα εργοστάσιο 740 εκατ. δολαρίων....
 που θα της επιτρέψει να γίνει ο μεγαλύτερος παρασκευαστής στην κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται βιολογικά, και δημιουργούνται όχι από χημικές ουσίες, αλλά από ζωντανά κύτταρα και συστατικά αίματος.
Η Samsung μπήκε στον φαρμακευτικό τομέα το 2011 και πλέον έχει επιλέξει να επικεντρωθεί στην αγορά των βιολογικών φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν από την αρθρίτιδα μέχρι τον καρκίνο. Η συγκεκριμένη αγορά προβλέπεται να ξεπεράσει τα 223,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2021.
Η επιτυχία στα βιολογικά φάρμακα έχει μεγάλη σημασία για τη Samsung αλλά και τη Νότια Κορέα, καθώς τα smartphones της αντιμετωπίζουν ισχυρό ανταγωνισμό από την Apple και κινεζικές εταιρείες όπως η Huawei, ενώ ο ηγέτης του ομίλου, Τζέι Λι, φυλακίστηκε ύστερα από ένα σκάνδαλο που προκάλεσε την καθαίρεση της Προέδρου της χώρας. Αλλά και η ευρύτερη οικονομία χρειάζεται νέες βιομηχανίες, καθώς τα ναυπηγεία και οι βαριές κατασκευές βρίσκονται σε πτώση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Samsung BioLogics Κιμ Τα-χαν δηλώνει έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή και διαπραγματεύεται περισσότερα από 15 νέα συμβόλαια. Το ΔΣ της Samsung του άναψε πράσινο φως και του έδωσε 2 δισ. δολάρια για να ξεκινήσει την επιχείρηση πριν από έξι χρόνια. Οι πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2017 έφτασαν τα 96 εκατ. δολάρια, αύξηση 2,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, αλλά η επιχείρηση παραμένει μη κερδοφόρα.
Το νέο εργοστάσιο (φωτογραφία από τις εργασίες), που βαφτίστηκε Edison, είναι το τρίτο της Samsung BioLogics. Θα χρειαστεί τρία χρόνια να να είναι πλήρως παραγωγικό, αφού ολοκληρωθεί φέτος και εγκαινιαστεί στις αρχές του 2018.
Η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία παράγει 4 εκατ. λίτρα βιολογικών φαρμάκων κάθε χρόνο, ποσότητα που προβλέπεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2030, επισημαίνει ο Κιμ Τα-χαν. Με το νέο εργοστάσιο η Samsung BioLogics θέλει να διπλασιάσει το μερίδιό της στην αγορά. Βασικοί ανταγωνιστές της είναι η ελβετική Lonza Group και η γερμανική Boeringer Ingelheim, αλλά και η ιαπωνική Fujifilm Holdings που επίσης μπήκε στην αγορά. Η Boeringer Ingelheim επενδύει 767 εκατ. δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στη Βιέννη, ενώ η Fujifilm θα ξοδέψει 123 εκατ. για να βελτιώσει τις μονάδες παραγωγής της σε ΗΠΑ και Αγγλία.