Απαγόρευση των διαδηλώσεων ονειρεύεται ο Μακρόν

Κράτος μεγάλου αδελφού χτίζει ο νεοεκλεγείς Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, με αφορμή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την Τρίτη 18 Ιουλίου, κι ενώ η προσοχή των Γάλλων ήταν στραμμένη στις αντιδράσεις της στρατιωτικής ηγεσίας απέναντι στις περικοπές δημοσίων δαπανών, ψηφίστηκε από τη Γερουσία με ψήφους 229 έναντι 106 ένας νέος αντιτρομοκρατικός νόμος που διαιωνίζει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2015.... Αφορμή ήταν οι αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι που στοίχισαν τη ζωή σε 130 άτομα. Έκτοτε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης έχει ανανεωθεί 6 φορές. Τελευταία φορά ήταν στις 6 Ιουλίου από τον Εμ. Μακρόν με ισχύ ως την 1η Νοεμβρίου 2017.

Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε αυτούς τους 20 μήνες το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που μεταξύ άλλων υπερεξουσιών δίνει στην αστυνομία την αρμοδιότητα να προχωρά σε κατ’ οίκον περιορισμό υπόπτων και έρευνα σε σπίτια χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης να απαγορεύει δημόσιες συγκεντρώσεις για λόγους ασφαλείας και χωρίς έγκριση από δικαστήριο. Ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία στις 31 Μαΐου τόνιζε την κατάχρηση που παρατηρήθηκε από τις αρχές το προηγούμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, όλη αυτή την περίοδο εκδόθηκαν 155 αποφάσεις απαγόρευσης δημόσιων συνελεύσεων και 638 απαγορεύσεις σε συγκεκριμένα άτομα να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. Οι συνελεύσεις δε και οι διαδηλώσεις, όπως εύκολα μπορεί να υποθέσει κανείς, δεν είχαν οργανωθεί από το Ισλαμικό Κράτος για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη των Γάλλων πολιτών στους πολιορκημένους ισλαμιστές της Παλμύρας και της Μοσούλης. Αφορούσαν διαδηλώσεις ενάντια στον αντεργατικό νόμο του Φρανσουά Ολάντ! Επί της ουσίας δηλαδή η γαλλική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τα δρακόντεια μέτρα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να διευκολύνει την αστυνομική καταστολή και να περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις ένας προκλητικά φιλοεργοδοτικός νόμος.

«Νόμοι έκτακτης ανάγκης με σκοπό να προστατεύσουν το γαλλικό λαό από την απειλή της τρομοκρατίας χρησιμοποιούνται αντίθετα για να περιορίσουν το δικαίωμα στις ειρηνικές διαμαρτυρίες δήλωνε στο France24 ο Φράνκο Περολίνι, στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας, στις 31 Μαΐου 2017.

Αυτό το καθεστώς θέλει να διαιωνίσει ο Μακρόν, αξιοποιώντας την προεκλογική του εξαγγελία για κατάργηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Θα τηρήσει όμως την υπόσχεσή του ενσωματώνοντας προβλέψεις του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Έτσι το καθεστώς έκτακτης ανάγκης θα γίνει καθημερινότητα και κανόνας!

Η σπουδή του Γάλλου προέδρου να εφοδιάσει την αστυνομία με βαθιά αντιδημοκρατικά εργαλεία απαγόρευσης των διαδηλώσεων που θα ζήλευαν και χούντες συνδέεται με τα σχέδια του για την ψήφιση νέων αντεργατικών μέτρων από το Σεπτέμβριο. Προνοητικός λοιπόν ο Μακρόν φροντίζει από τώρα να καταστείλει τις αντιδράσεις πριν καν εκδηλωθούν.

*Πηγή: neaselida.news