«Καμπανάκι» σε ΗΠΑ: Τί θα συμβεί εάν ο Κιμ Γιογνκ Ουν αποφασίσει να πουλήσει πυρηνικά όπλα σε τρομοκράτες; (βίντεο)

0
Η τεταμένη ρητορική της Βορείου Κορέας έχει κάνει ολόκληρο τον κόσμο να κρατάει την ανάσα του για μια πιθανή επίθεση στις ΗΠΑ ή στις Ένοπλες Δυνάμεις της που βρίσκονται σταθμευμένες σε απομακρυσμένες περιοχές από τα ηπειρωτικά της εδάφη (π.χ. Γκουάμ) χρησιμοποιώντας συμβατικά ή ακόμη και πυρηνικά όπλα...


Το κόστος μιας τέτοιας επίθεσης του Κιμ Γιογνκ Ουν για την χώρα του θα είναι καταστροφικό. Η υπερβολική του ρητορική είναι πολύ περισσότερο ένα μήνυμα προς τους Βορειοκορεάτες πάρα στους Αμερικανούς και οι φανφάρες του - όπως το πατέρα αλλά και του παππού του - είχαν ελάχιστο αντίκτυπο στην διεθνή κοινότητα μέχρι την ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας ότι η Βόρεια Κορέα έχει επιτυχώς κατασκευάσει μια υδρογονική πυρηνική βόμβα που μπορεί να τοποθετηθεί σε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (Intercontinental Ballistic Missile - ICBM).

Μπορεί ο νεαρός Βορειοκορεάτης ηγέτης να μην έχει όμως ως στόχο του μια πυρηνική αντιπαράθεση ανάμεσα στην χώρα του και τις ΗΠΑ αλλά να πουλήσει την πυρηνική τεχνολογία σε πραγματικά επικίνδυνους εχθρούς των ΗΠΑ, κάποιους από τους οποίους οι ΗΠΑ δεν μπορούν εύκολα να περιορίσουν από την χρήση τους.

Η μη διάδοση πυρηνικών όπλων αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ από το 1945. Υπήρξε επιτυχημένη σε μεγάλο βαθμό, υπάρχουν μόνο 8 πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο και οι μισές από αυτές είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και οι περισσότερες χώρες που έχουν στο οπλοστάσιό τους την πυρηνική αποτροπή δεν επιθυμούν άλλες δυνάμεις να αποκτήσουν τις ίδιες δυνατότητες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν καθιέρωσε την ανωτέρω πολιτική όταν ο έληξε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος αν και παρείχε βοήθεια στο Ηνωμένο Βασίλειο προς την πυρηνική έρευνα καθώς είχε βοηθήσει αρκετά τον πρώτο καιρό του Manhattan Project αλλά και για λόγους γεωστρατηγικής σημασίας. 
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ που πέτυχαν το τεχνικό πυρηνικό επίτευγμα (η Γαλλία είναι ένα άλλο παράδειγμα) δεν έλαβαν βοήθεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών (ούτε και το Ισραήλ). Τώρα, η Βόρεια Κορέα έχει πυρηνική ικανότητα. Τι θα ακολουθήσει;
Είναι αρκετά δύσκολο η Βόρεια Κορέα να προχωρήσει σε μια συμβατική ή ακόμη και πυρηνική εκτόξευση πυραύλου κατά των ΗΠΑ καθώς κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα την αποφασιστική απάντηση των Αμερικανών με το καθεστώς της Πιονγιάγκ να καταστρέφεται συθέμελα ως αντίποινα.
Όμως τί θα συνέβαινε εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσιζε να πουλήσει προηγμένη στρατιωτική πυρηνική τεχνολογία σε αντίπαλους των ΗΠΑ προκειμένου να προμηθεύσει τον στρατό του με πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και να διατηρήσει το επίπεδο πολυτέλειας στο οποίο έχει συνηθίσει; 
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, προειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι μια πιθανή επίθεση στις ΗΠΑ θα σήμαινε την τέλος της δυναστείας των Κιμ αλλά και την καταστροφή του πληθυσμού της Βορείου Κορέας. Μάλιστα αξίζει να υπογραμμιστεί ότι ως απάντηση σ’ αυτήν την δήλωση του Αμερικανού ΥΠΑΜ η Κίνα τόνισε ότι «σε μια τέτοια περίπτωση η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας δεν θα υπερασπιστεί την Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας». Μια τέτοια δήλωση δεν μπορεί παρά να κάνει τον Κιμ Γιονγκ Ουν να ξανασκεφτεί το επιθετικό παιχνίδι που έχει αρχίσει καθώς βλέπει ότι ο σημαντικότερός του σύμμαχος (σε στρατιωτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο) τον αφήνει ακάλυπτο.
Αυτό όμως που θα πρέπει να προβληματίζει τις ΗΠΑ είναι τι ακριβώς θα μπορούσε να προκαλέσει για την εθνική ασφάλεια μια πιθανή πώληση πυρηνικής τεχνολογίας από τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε θρησκευτικούς τρομοκράτες (αλλά και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ) που δεν είναι τόσο εύκολο να αποθαρρυνθούν από το να κάνουν χρήση ενός τέτοιου όπλου.
Μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να είναι αποφασισμένος να αφήσει το στίγμα του στην Κορεατική Χερσόνησο όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχει τάσεις αυτοκτονίας. Βλέπει απλά ότι ένα πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελεί ένα τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί και θέλει να μπει και αυτός στο μικρό αυτό κλαμπ.
Το ΑΕΠ της Βορείου Κορέας αντιστοιχεί στο 60% της Ισλανδίας και όμως έχει πάνω από 50 φορές περισσότερο πληθυσμό. Η πυρηνική αποτροπή θα συνεχίσει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα της Βορείου Κορέας με την αδύναμη οικονομία της να προσπαθεί να το υποστηρίξει αλλά και να παρέχει όλες τις πολυτέλειες στον Κιμ Γιονγκ Ουν ανεξάρτητα από τις κυρώσεις που του επιβάλουν οι ΗΠΑ αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.
Για παράδειγμα ο Abdul Qadeer Khan έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Πακιστάν πουλώντας μυστικά πυρηνικής τεχνολογίας σε άλλους. Είναι γνωστό ότι το καθεστώς της Βορείου Κορέας έχει κεφαλαιοποιηθεί στο έπακρο πουλώντας πυραυλική τεχνολογία άλλα και άλλα πολεμικά εφόδια. Το να εμποδιστεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να προχωρήσει σε μια τέτοια πράξη δεν είναι κάτι εύκολο καθώς θα απαιτηθεί μια πολυσχιδής εφαρμογή εργαλείων στρατηγικής ασφάλειας.
Υπάρχουν τέσσερα τέτοια μέσα, η διπλωματία, η πληροφόρηση, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η οικονομία. Σε αυτήν την περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή καθώς μια σύρραξη, έστω και περιφερειακή εύκολα μπορεί να κλιμακωθεί και να μετεξελιχθεί σ’ έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πιο χρήσιμο, αλλά συνάμα δύσκολο και απαιτητικό στο να αποκτηθεί, είναι η πληροφόρηση. Σε αυτήν εντάσσονται οι πληροφορίες που αφορούν το ποιος θα είναι ο υποψήφιος αγοραστής του Κιμ Γιονγκ Ουν που προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία. Η μη διάδοση πυρηνικών όπλων είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο όχι μόνο να παρακολουθηθεί αλλά και να εμποδιστεί καθώς είναι άκρως απόρρητη σχεδόν κάθε μια πληροφορία σχετικά με αυτά. Άλλο ένα σημαντικό κομμάτι είναι επίσης και η δημόσια διπλωματία, ή κοινώς προπαγάνδα, μια απαραίτητη τεχνική για να πειστούν και τα υπόλοιπα κράτη ώστε να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την ενέργεια κατά της Βορείου Κορέας.
Η διπλωματία είναι επίσης απαραίτητη αλλά στην συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία υπάρχουν πολλά αναχώματα. Τέλος η οικονομία είναι ένα ζωτικό εργαλείο με πολλές εφαρμογές. Οικυρώσεις αλλά και ο ναυτικός αποκλεισμός της Βορείου Κορέας που σκέφτεται να εφαρμόσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με την ανάπτυξη του 7ου στόλου στην περιοχή στοχεύει ενάντια στα συμφέροντα της Βορείου Κορέας και κατά πιθανών επενδυτών σ’ αυτό το κράτος της Κορεατικής Χερσονήσου. 
Το εύρος και η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας είναι σίγουρο ότι θα κάνουν οποιοδήποτε κράτος που θα θέλει να συνεργαστεί με την Βόρειο Κορέα να το ξανασκεφτεί και να επαναξιολογήσει τις φιλοδοξίες του ώστε να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Το θέμα όμως είναι εάν οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα πατήσει το «κόκκινο κουμπί» ή εάν θα αποφασίσει να ακολουθήσει τον δρόμο ενός διεθνούς εμπόρου πυρηνικών όπλων. Μονάχα το μέλλον έχει την απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)