100 εκατομμύρια αναμένεται να «πιάσει» ο τελευταίος πίνακας του Ντα Βίντσι

0
Στις 15 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθεί το τελευταίο έργο του ντα Βίντσι που βρισκόταν στα χέρια ιδιώτη συλλέκτη. Η δημοπρασία θα γίνει από τον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη. Ο πίνακας «Salvator Mundi», στον οποίο απεικονίζεται ο Ιησούς, αναμένεται να «πιάσει» τα 100 εκατομμύρια δολάρια...


«Είναι, πραγματικά, το Ιερό Δισκοπότηρο όσον αφορά τις ανακαλύψεις έργων τέχνης» δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο Άλαν Γουίντερμιουτ, επικεφαλής ειδικός του Christie's για τα έργα των παλιών μετρ της τέχνης. Εξήγησε, επίσης, ότι μερικές φορές αποκαλείται η «αρσενική Μόνα Λίζα» και ότι εδώ και καιρό θεωρείτο χαμένος.

Το έργο είχε καταλογογραφηθεί στην ιδιωτική συλλογή του Καρόλου του 1ου. Δημοπρατήθηκε το 1763 και μετά εξαφανίστηκε έως το 1900. Τότε είχε διαπιστωθεί πως είχαν ζωγραφίσει πάνω στο πρόσωπο και την κόμη του Ιησού («πολύ συνήθης» πρακτική, όπως τόνισε ο Γουίντερμιουτ). Το 1958, πωλήθηκε από τον Sotheby's σε Αμερικανό συλλέκτη για 45 στερλίνες, και το 2005 πωλήθηκε ξανά.

Ο νέος ιδιοκτήτης ξεκίνησε διαδικασία αποκατάστασης του έργου, και μετά από 6 χρόνια έρευνας ταυτοποιήθηκε ως ένα από τα αριστουργήματα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το 2011, εκτέθηκε στη National Gallery, στο Λονδίνο.

Ο οίκος δημοπρασιών δεν αποκαλύπτει του τωρινού ιδιοκτήτη αλλά όλα συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για Ευρωπαίο συλλέκτη έργων.

Ο πλειστηριασμός του έργου θα γίνει στο πλαίσιο δημοπρασίας έργων μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, στις 15 Νοεμβρίου, μετά από δημόσιες εκθέσεις σε Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο και Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: skai.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)