Φαρμακευτική κάνναβη: Τι προβλέπουν οι εισηγήσεις για τη σχετική ρύθμιση

Παρά τα απερίσκεπτα τρολαρίσματα υπουργών της κυβέρνησης (βλ. Τσιρώνης) η καλλιέργεια και η διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας αποτελεί ένα φιλόδοξο project το οποίο έχει πάρει το «πράσινο» φως από το Μαξίμου και τον Αλέξη Τσίπρα που έχει στα χέρια του σχετικές εισηγήσεις. 

Ήδη έχουν επισκεφτεί τη χώρα μας παραγωγοί από το εξωτερικό ...
που επιθυμούν να μεταφέρουν την εμπειρία τους αλλά και να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ τα αρμόδια υπουργεία δουλεύουν αθόρυβα προκειμένου να καταρτίσουν και να καταθέσουν στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο αν είναι δυνατόν έως το τέλος του έτους.

Χρόνος υπάρχει αφού σύμφωνα με τους ειδικούς η καλλιέργεια ξεκινά τον Μάρτιο και η συγκομιδή στα τέλη καλοκαιριού

Είναι πολλά τα λεφτά...

Η καλλιέργεια και η επεξεργασία της κάνναβης για φαρμακευτικούς και ιατρικούς λόγους γίνεται ήδη σε πολλές ευρωπαικές χώρες (Ολλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία) στον Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.

Η χρήση της δεν βοηθά μόνο ασθενείς με σοβαρές και ανίατες (πολλές φορές) ασθένειες (καρκινοπαθείς, σκλήρυνση κατά πλάκας, σοβαρές δερματοπάθειες αλλά και παθήσεις όρασης) οι οποίοι τώρα αναγκάζονται να προμηθεύονται προιόντα αμφιβόλου ποιότητας ή να φυτεύουν παράνομα τα δικά τους δενδρύλλια για προσωπική χρήση. Ενισχύει επίσης οικονομικά και τα έσοδα των χωρών που παράγουν αλλά και εξάγουν καθώς η ζήτηση παγκοσμίως είναι μεγάλη και διαρκώς αυξανόμενη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η παραγωγή και πώληση των προιόντων αυτών θα κυμανθεί την επόμενη δεκαετία στα 200 δις ευρώ, ενώ κατά πληροφορίες οι επενδύσεις στην Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα δύο δις ευρώ.

Παράλληλα στις καλλιέργειες (green houses) αναμένεται να απασχοληθεί πλήθος εργαζομένων αφού κατά υπολογισμούς μόνο για μια καλλιέργεια με 15 green houses απαιτούνται περί τους 400 εργαζομένους.

Οροι και προϋποθέσεις

Επειδή πρόκειται για ειδικό προιόν απαιτούνται μια σειρά προβλέψεων και όρων ώστε η καλλιέργεια και η παραγωγή να υπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών και να μην καταλήξουν σε χέρια κοινών εμπόρων.

Πρέπει κατ΄αρχάς, να εντοπιστούν οι κατάλληλες ποικιλίες οι οποίες- όπως είναι αναμενόμενο -δεν είναι καταγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών. Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνονται συνεχείς δοκιμές ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα του παραγομένου προιόντος, αλλά και να δημιουργηθεί μια τράπεζα σπόρων προκειμένου να διατίθενται εκείνοι που θα ευδοκιμήσουν στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.

Πρέπει ακόμα να θεσμοθετηθεί ένα ευρύ πλαίσιο προυποθέσεων για την καλλιέργεια, κατοχή και αποθήκευση τόσο των πρώτων υλών όσο και του ίδιου του προιόντος.

Όσο για τους καλλιεργητές θα πρέπει να έχουν όπως είναι φυσικό λευκό ποινικό μητρώο και να συνεργάζονται με επιχείρηση μεταποίησης ή να μεταποιούν οι ίδιοι το τελικό προϊόν.

Σύμφωνα με εισηγήσεις το μίνιμουμ της καλλιεργήσιμης έκτασης πρέπει να είναι τέσσερα στρέμματα, ενώ ο καλλιεργητής θα οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή επαφή και έλεγχο από τους αρμόδιους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τις δραστηριότητες στις οποίες πρόκειται να προβεί, (σπορά, ανάπτυξη καλλιέργειας, συγκομιδή) τις εγκαταστάσεις που διαθέτει (αποθήκες, εργαστήρια μεταποίησης) , την ακριβή τοποθεσία που βρίσκονται οι εκτάσεις...

Πηγή: thetoc.gr