«America Great Again». Μετά την Κίνα όμως



Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, είχε κατηγορήσει ο αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένα την Κίνα για απαράδεκτες εμπορικές πρακτικές σε βάρος των ΗΠΑ και είχε υποσχεθεί μείωση του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος στις συναλλαγές με το Πεκίνο. Όταν τον περασμένο Νοέμβριο επισκέφτηκε την Κίνα, είχαν γράψει οι «Financial Times», ότι θα κατηγορήσει την Κίνα για επιθετική πολιτική και θα προτείνει πολύ πιο σκληρή οικονομική και εμπορική πολιτική έναντι του Πεκίνου σε σχέση με τους προκατόχους του. Στην πράξη όμως, όπως δείχνει και η φωτογραφία (μια εικόνα χίλιες λέξεις) συνέβη το αντίθετο. Ο λόγος; Μόλις είχε γίνει γνωστό, (προς το τέλος του 2017), ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρωστάνε πολύ περισσότερα χρήματα στην Κίνα απ’ ότι υπολόγιζαν. Σύμφωνα με σημαντικά αναθεωρημένα στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Κίνα κατέχει 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ(1.160.000.000.000) στο τέλος του έτους. Με λίγα λόγια, η Κίνα είναι ο .....
μεγαλύτερος ξένος πιστωτής των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτό φαίνεται από την άνεση του κινέζου προέδρου κατά τη συνάντηση με τον συνήθως άνετο και λαλίστατο αμερικανό πρόεδρο. Κάθε αμερικανός, από τα βρέφη μέχρι τους υπερήλικες, χρωστάει στους κινέζους 3.600 δολάρια.   

Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, «όποιος έχει μελετήσει σοβαρά την Ανοδο και την Πτώση των εθνών, θα διαπιστώσει ότι όλα εξαρτώνται από το χρήμα. Μόνο εκείνες οι χώρες μπορούν να διεξάγουν με επιτυχία πολέμους, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα. ….Η Ελλάδα η Πορτογαλία και η Ιταλία πήραν μια γεύση της υπερβολικής εξάρτησης από τους δανειστές τους. Μπορεί οι ΗΠΑ να εξακολουθούν να υπολογίζονται ως η χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και την ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, αλλά η χώρα είναι υπερχρεωμένη, εξαρτάται μονίμως από τα ξένα δάνεια κι αυτό είναι το αδύνατο σημείο των ΗΠΑ».
Όταν ακούει ο κινέζος πρόεδρος το «America First» του αμερικανού προέδρου, σκάει σίγουρα στα γέλια.