Πώς η ExxonMobil του Ρεξ Τίλερσον αγνοεί τον Ρ.Τ. Ερντογάν; - Το τελεσίγραφο της Άγκυρας

0
O αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Ρεξ Τίλερσον πριν αναλάβει υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έχει τα δικαιώματα για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας σχηματίσει κοινοπραξία με την Qatar Petroleum.

Η ExxonMobil όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί από τις τουρκικές προκλήσεις, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιβεβαιώσει ότι τέλος του μήνα...
, σύμφωνα και με τον προγραμματισμό της, θα φέρει στην Κύπρο δύο ερευνητικά εξειδικευμένα πλοία, που μεταφέρουν και υποβρύχια ρομπότ, για να διεξάγουν υποθαλάσσιες έρευνες, ώστε να καθορίσουν τα ακριβή σημεία των δύο γεωτρήσεων που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Το γεγονός επιβεβαιώνουν και σχετικές αναφορές του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι οι εταίροι της Κύπρου, στο γεωτρητικό της πρόγραμμα, έχουν επικοινωνήσει και έχουν επιβεβαιώσει την στήριξη και τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το ερευνητικό και γεωτρητικό πρόγραμμα, μετά τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών.

Ας σημειωθεί ότι η συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας... Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα διήρκεσε τρεις ώρες, και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, κάτι όχι συνηθισμένο στη διπλωματική πρακτική.

Η ΕΝΙ θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια



Αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια που έχει στην διάθεσή της είναι η ιταλική ΕΝΙ, αναφορικά με το γεωτρύπανο Saipem 12000 το οποίο παραμένει σε αδράνεια εδώ και μια εβδομάδα στο οικόπεδο 2 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η εταιρία φαίνεται να έχει διαβεβαιώσει τη Λευκωσία ότι το γεωτρύπανο θα παραμείνει στη θέση που βρίσκεται σήμερα για μια εβδομάδα ακόμα, αναμένοντας το πέρας των στρατιωτικών ασκήσεων των Τούρκων σε περιοχή του οικοπεδου 3.

Η κίνηση της εταιρείας, να ξεκαθαρίσει έστω και με χρονικό προσδιορισμό το θέμα φυγής ή όχι του γεωτρύπανου, ερμηνεύεται ως ένδειξη ισχυρής θέλησης της εταιρείας να δώσει προς τα έξω το μήνυμα ότι η περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ την ενδιαφέρει

Η Λευκωσία έκανε λόγο για εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση ανανέωσης της Τουρκικής NAVTEX στις 22 Φεβρουαρίου.

«Η Τουρκία είναι νευρική»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς χαρακτήρισε την Τουρκία νευρική, διότι «δεν πάει καλά στη Συρία, έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοικτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορά της, με το Κυπριακό συμπεριφέρεται ως καουμπόι στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της ΑΟΖ και από το γεγονός ότι έχουν βρεθεί, όπως φαίνεται, μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου».

«Δεν θα παρασυρθούμε»

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί στον ανταγωνιστικό παροξυσμό, που επιχειρεί να καλλιεργήσει η Τουρκία» τόνισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του, την Πέμπτη το βράδυ, στην τελετή αποφοίτησης μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Αναστασιάδης διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προκλήσεις, είπε, «δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με δηλώσεις, ούτε με παλικαρισμούς», προσθέτοντας ότι η Λευκωσία προβαίνει στα αναγκαία διαβήματα προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Προαπαιτούμενο ο τερματισμός των προκλήσεων»

Ο τερματισμός των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αναφερόμενος εξάλλου στο διπλωματικό παρασκήνιο που εξελίσσεται από το περασμένο Σάββατο για την υπέρβαση της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι σε αυτό πρωταγωνιστούν κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τελεσίγραφο από Ρ.Τ. Ερντογάν για συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δυο κρατών



Νέα δεδομένα θέλει να επιβάλλει… διά της βίας η τουρκική πλευρά, με την προσπάθεια της για αλλαγή της ατζέντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, το καθεστώς Ερντογάν, που παρουσιάζεται αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται να έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα.

Με λίγα λόγια ο «σουλτάνος» θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία περνά μέσα από τη συνδιαχείριση ή και τον διαχωρισμό του φυσικού αερίου.

Τι θέλει για τα ενεργειακά ο Ερντογάν

Σημειώνεται εδώ πως στα ενεργειακά, εγκαίρως η Άγκυρα έθεσε τις… διεκδικήσεις της. Υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, οι έρευνες θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα τεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1.

Τις γεωτρήσεις θα αναλάβει, ως φαίνεται, το γεωτρύπανο Deep Sea Metrol II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα.

Κυπριακό και φυσικό αέριο



Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο «σχεδιασμός» προβλέπει ένα μοντέλο που θα παραπέμπει σε δυο κράτη.  Η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόνο με τους δικούς της όρους, δηλαδή σε άλλη βάση συζήτησης όπως αναφέρει και ο Κώστας Βενιζέλος.

Στην Άγκυρα έχουν εκλάβει κάποιες αναφορές από ελληνοκυπριακής πλευράς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι υπάρχει έδαφος για να τεθεί προς συζήτηση θέμα δυο κρατών.

Ακόμη και με αυτό το μοντέλο, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στην Άγκυρα δεν δέχονται οτιδήποτε λιγότερο από συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή διαχωρισμού των περιοχών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας τα επόμενα 24ωρα. Κυρίως κατά πόσο θα ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου.

Εάν δεν ανανεωθεί τότε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, διαφορετικά όλα θα ανατραπούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις, παρενέργειες.Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι δέον γενέσθαι, τα οποία τυγχάνουν συζητούνται.

Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία.

Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)