«Λουκέτο» στη Mossack Fonseca – Πρόκειται για τη δικηγορική φίρμα των Panama Papers!

Η δικηγορική εταιρία με έδρα τον Παναμά, η οποία έγινε διάσημη σε μια νύχτα, με την περίφημη πλέον διαρροή των Panama Papers, η Mossack Fonseca, ετοιμάζεται να βάλει «λουκέτο»

Τα 11.500.000 έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν και αφορούσαν....
ισχυρούς του χρήματος και της πολιτικής από δεκάδες χώρες προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην διαβόητη εταιρία.

Τέτοια, ώστε είναι αδύνατον πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η καταβαράθρωση της φήμης μας, η εκστρατεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οικονομική πολιορκία και οι παράτυπες ενέργειες ορισμένων αρχών του Παναμά, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην εταιρία, υποχρεωτική συνέπεια της οποίας είναι η ολοκληρωτική παύση των δραστηριοτήτων της προς το κοινό».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η εταιρία θα συνεχίσει να «αναζητάει δικαιοσύνη» καθώς και ότι θα συνεργαστεί με τις αρχές για να «αποδείξει ότι δεν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα».

Σάλο και παραιτήσεις προκάλεσαν οι αποκαλύψεις

Κάτι μάλλον δύσκολο μετά τον σάλο που ξεσήκωσαν σε όλο τον κόσμο τα περίφημα πλέον Panama Papers με τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος μέσω υπεράκτιων εταιριών.

Μέσα από τα έγγραφα αποκαλύφθηκαν  214.000 offshore που συνδέονταν με επιχειρηματίες, Σαουδάραβες πρίγκιπες και πολιτικούς, κάποιοι εκ των οποίων αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από την θέση τους, όπως οι τότε πρωθυπουργοί της Ισλανδίας και του Πακιστάν.

Για να αντιληφθεί κανείς την έκταση που πήρε η διαρροή των Panama Papers όπως έγιναν γνωστά πάνω από 400 δημοσιογράφοι σε 80 χώρες δημοσίευσαν εκατοντάδες ρεπορτάζ.

Η Mossack Fonceka προσπάθησε αρχικά να αντιδράσει, όμως πολύ γρήγορα τα στελέχη της αντιλήφθηκαν ότι οι αποκαλύψεις για τις ύποπτες και ενίοτε «σκοτεινές»  τακτικές  που ακολουθούσε με τους πελάτες της, δεν είχαν τέλος.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι ιδρυτές της εταιρίας Ramon Fonseca και Jurgen Mossack συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές του Παναμά κατηγορούμενοι για ξέπλυμα χρήματος που αφορούσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας που έγινε ποτέ στην Βραζιλία.

Προφυλακίστηκαν για τρεις μήνες και μετά αφέθηκαν ελεύθεροι, όμως τίποτε πια δεν θα ήταν το ίδιο για την δικηγορική εταιρία τους, που ιδρύθηκε το 1986 και εξελίχθηκε στην αυτοκρατορία των offshore.

Μέχρι να ξεσπάσει ο σάλος διατηρούσε γραφεία σε πάνω από σαράντα χώρες του κόσμου, από τις  Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέχρι την Νέα Ζηλανδία, απασχολούσε 600 υπαλλήλους και είχε κύκλο εργασιών ύψους 42.000.000 δολαρίων.