Εκλογές εδώ, μια και έχουν αποφασιστεί για τώρα! …

0
\
Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος 

Πριν από μια εβδομάδα ακριβώς, φίλος, υπάλληλος των λεγομένων «θεσμών», που προηγουμένως (πριν «μεταρρυθμιστεί» η ορολογία του προγράμματος προσαρμογής, επί ΣΥΡΙΖΑ) αποκαλούντο τρόικα για να μετεξελιχθεί σε κουαρτέτο, με διαβεβαίωνε πως στα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να περιμένουμε εκλογικό αιφνιδιασμό από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. 

Τα επιχειρήματά του ήταν σοβαρά και ισχυρά: Οι δεσμεύσεις, που πιέζεται ανελαστικά πλέον να επωμισθεί αυτή η κυβέρνηση για την «μεταμνημονιακή» περίοδο (: νέα συμφωνία πλαίσιο για συνέχιση της προσαρμογής με αυστηρή επιτήρηση, δηλαδή μια Νέα Μορφή Μνημονίου χωρίς χρηματοδότηση από τους λεγόμενους επίσημους δανειστές και το ΔΝΤ), δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν - ούτε επιθυμητό από τους θεσμούς - να αναληφθούν αποκλειστικά από τους κυβερνητικούς εταίρους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χωρίς ευρεία συναίνεση ή έστω οιονεί συναίνεση του ελληνικού πολιτικού συστήματος.  

Στον βαθμό, λοιπόν, που απομακρυνόταν η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να πετύχει συμφωνία των πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα παρόμοια με αυτή που «ακύρωσε» στην πράξη το δημοψήφισμα, για να......
φέρει και ενσωματώσει στην εσωτερική έννομη τάξη το Τρίτο Μνημόνιο, καθίστατο επιβεβλημένη η πρόωρη διάλυση της βουλής και η διεξαγωγή εκλογών πριν από την επίσημη / τυπική λήξη του τρέχοντος προγράμματος και φυσικά πριν από την τελική διευθέτηση της νέας φάσης προσαρμογής και εποπτείας των δημοσιονομικών, της αγοράς και ασφαλώς των χρηματοοικονομικών. Και τα «μπάνια του λαού», είναι μάλλον παρακινδυνευμένο να διαταράσσει κανείς με εκλογές ή οτιδήποτε άλλο! Έτσι, καταλήγουμε σε εκλογές στην Ελλάδα παράλληλα με τις εκλογές στην Τουρκία και λίγο πριν από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, έστω με μια προσωρινή φόρμουλα μέχρι η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων, στη βάση των διαπραγματεύσεων Κοτζιά - Ντιμιτρόφ - Νίμιτς. Καθόλου τυχαία και αυτά με την έννοια του πολιτικώς ορθού timing!

Την πληροφορία που έχω εγώ για την (αναγκαστική) απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να στήσει πρόωρες κάλπες φαίνεται να έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως και η Φώφη Γεννηματά πλέον, μεταξύ άλλων - και μάλιστα ακριβώς την ίδια στιγμή. Την στιγμή κατά την οποία εφημερίδες, οι οποίες στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και άλλες κεντροδεξιές και δεξιές που εμφανίζονται ως αντιπολιτευτικές, έρχονται με πρωτοσέλιδα να παραπλανήσουν συνειδητά ή ασυνείδητα, μεταφέροντας την δήθεν κυβερνητική απόφαση για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019. Δηλαδή, την στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει εκλογές «εδώ και τώρα», διαδίδει και περνά το μήνυμα δια των ΜΜΕ που επηρεάζει πως προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία, ασκούμενη σε ένα μάλλον τετριμμένο επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων. Αυτή επιθυμεί να τιμήσει την λαϊκή εντολή, αλλά τι να κάνει μπροστά στην καταστροφική συμπεριφορά του «μαύρου μετώπου» υπό τον Μαρινάκη που πλέον ζητεί εκλογές πριν η κυβέρνηση κλείσει τη συμφωνία για «καθαρή έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο!

Τι να σου κάνει και η κυρία Γεννηματά από την στιγμή που βεβαιώνεται πως οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος σκοπεύουν να καταφύγουν σε εκλογικό αιφνιδιασμό; Να περιθωριοποιηθεί, βλέποντας ακόμη και τον κύριο Μητσοτάκη να αντιδρά προεκλογικώς, ενώ εκείνη «καθεύδει», διαβάζοντας τις εφημερίδες; Θα ήταν ασυγχώρητο λάθος! Θα ήταν σαν να μην ήταν κόρη του Γεννηματά! Αντί λοιπόν να παραμείνει άψυχη πολιτικώς στο προεκλογικό σκηνικό, το οποίο μάλιστα τροφοδοτείται από σενάρια επί σεναρίων περί συνεργασιών με τον ΣΥΡΙΖΑ που στην παρούσα φάση δεν είναι καθόλου βέβαιο πως την ωφελούν προσωπικά, εμφανίζεται ξαφνικά ως «επιταχυντής των εξελίξεων», ζητώντας από την κυβέρνηση εκλογές: Να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας αυτό που αυτός ο ίδιος έχει ήδη αποφασίσει να πράξει, με άλλα λόγια!

Είναι και αυτό πολιτική, αγαπητέ αναγνώστη! Μόνον που αυτό δεν θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος αίτημα για εκλογές «εδώ και τώρα», αλλά μάλλον αίτημα για «εκλογές εδώ, μια και έχουν αποφασιστεί για τώρα»! Ο επιταχυντής των εξελίξεων στην Ελλάδα, δυστυχώς για όλους μας, δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Βρίσκεται «εκεί έξω», στην διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία, στην συγκυρία των διακυβερνητικών σχέσεων εντός της ΕΕ, ακόμη και στον … Ερντογάν, ή στις δραματικές αναθεωρήσεις των πολιτικών μεγάλων δυνάμεων που αφορούν στο γεωπολιτικό διακύβευμα της περιοχής μας.  
 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)